Tamarindová pasta zpět

Ingredience:
tamarind v lusku450 - 500 gbadyán2 hvězdičkyskořice2 svitky
semínka koriandru1 lžičkahřebíček5 kscitronová tráva1 stonek
zázvor dle chutitřtinový cukr1 lžícekyselina citronová na špičku nože
tamarind v lusku 450 - 500 g, badyán 2 hvězdičky, skořice 2 svitky, semínka koriandru 1 lžička, hřebíček 5 ks, citronová tráva 1 stonek, zázvor dle chuti, třtinový cukr 1 lžíce, kyselina citronová na špičku nože

Příprava

Tamarind Indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.

V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná. V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.

Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápojů. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní. 

Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.

Určitě spousta z vás namítne, že je jednodušší pastu rovnou koupit.
Ale není to tak jednoduché. Tamarindová pasta se vyrábí po celé Asii a každá má specifickou chuť podle toho zda je dochucena idickým, čínským, a nebo thajským způsobem.

Já se vydala cestou Asijskou šmrnslou Thaiskem.

Veškeré lusky si vyloupejte a z dužiny oberte i dlouhé žilnaté úpony.

Citrónovou trávu na cibulce tupou stranou nože na několika místech nasekněte.

Přidejte koření a cca hrnek vody.

Zvolte nádobu na vaření ideálně s nepřilnavým povrchem. Já použila keramický wok a směs se ani při redukování nepřichytávala.

Přiklopte pokličkou a duste 20-30 minut na velmi mírném ohni.

Pokud semena opustila svá lůžka, tak je čas celou směs přepasírovat.

Pro největší výtěžnost doporučuji to co vám zbude po pasírování v sítku naředit malým množstvím horké vody z konvice a ještě krátce povařit.

Několik lžic pasty vám tak ještě přibude.

Semínka mají krásně hnědou barvu a lesklou slupku. Barevně připomínají naše kaštany.

Vyrábí se z nich i olej, ale nám jsou k ničemu a tak vše po druhém pasírování s klidem vyhoďte.

Přeceděnou pastu přendejte zpět do woku a na mírném ohni redukujte, dokud se neodpaří většina vody. Pasta ztmavne a zhoustne. Pastu při redukování hlídejte a občas zamíchejte. Mně se osvědčila gumová stěrka.

Sklenici a víčko propláchněte vařící vodou a naplňte horkou pastou. Po vychladnutí skladujte v lednici.

Další možnost je, že naplníte do tvořítek na led a zamrazíte.

Pastu můžete použít jako základ či dochucení mnoha asijských jídel.

Dobrou chuť !

2016-04-22 Ostatní

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 350 g pasty.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI