Ingredience: | |||||
tamarind v lusku | 450 - 500 g | badyán | 2 hvězdičky | skořice | 2 svitky |
semínka koriandru | 1 lžička | hřebíček | 5 ks | citronová tráva | 1 stonek |
zázvor | dle chuti | třtinový cukr | 1 lžíce | kyselina citronová | na špičku nože |
Tamarind Indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.
V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná. V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.
Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.
Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápojů. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní.
Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.
Určitě spousta z vás namítne, že je jednodušší pastu rovnou koupit.
Ale není to tak jednoduché. Tamarindová pasta se vyrábí po celé Asii a každá má specifickou chuť podle toho zda je dochucena idickým, čínským, a nebo thajským způsobem.
Já se vydala cestou Asijskou šmrnslou Thaiskem.
Veškeré lusky si vyloupejte a z dužiny oberte i dlouhé žilnaté úpony.
Citrónovou trávu na cibulce tupou stranou nože na několika místech nasekněte.
Přidejte koření a cca hrnek vody.
Zvolte nádobu na vaření ideálně s nepřilnavým povrchem. Já použila keramický wok a směs se ani při redukování nepřichytávala.
Přiklopte pokličkou a duste 20-30 minut na velmi mírném ohni.
Pokud semena opustila svá lůžka, tak je čas celou směs přepasírovat.
Pro největší výtěžnost doporučuji to co vám zbude po pasírování v sítku naředit malým množstvím horké vody z konvice a ještě krátce povařit.
Několik lžic pasty vám tak ještě přibude.
Semínka mají krásně hnědou barvu a lesklou slupku. Barevně připomínají naše kaštany.
Vyrábí se z nich i olej, ale nám jsou k ničemu a tak vše po druhém pasírování s klidem vyhoďte.
Přeceděnou pastu přendejte zpět do woku a na mírném ohni redukujte, dokud se neodpaří většina vody. Pasta ztmavne a zhoustne. Pastu při redukování hlídejte a občas zamíchejte. Mně se osvědčila gumová stěrka.
Sklenici a víčko propláchněte vařící vodou a naplňte horkou pastou. Po vychladnutí skladujte v lednici.
Další možnost je, že naplníte do tvořítek na led a zamrazíte.
Pastu můžete použít jako základ či dochucení mnoha asijských jídel.
Dobrou chuť !
Z uvedených surovin připravíte cca 350 g pasty.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI