Třešňový džem, třešňová marmeláda zpět

Třešňový džem:
třešně1 kgcukr krystal600 gkyselina citronová1 lžička
Pektogel á 40g1,5 balíčkuskořice3/4 lžičkymletý zázvor1/2 lžičky
muškátový oříšek1/4 lžičkydrcený hřebíček špetka
Třešňová marmeláda:
třešňová šťáva (přepasírovaná)1,5 lcukr krystal1000 gkyselina citronová2 lžičky
Gelafix 2:12 balíčkyskořice3/4 lžičkymletý zázvor1/2 lžičky
muškátový oříšek1/4 lžičkydrcený hřebíček špetka
třešně 1 kg, cukr krystal 600 g, kyselina citronová 1 lžička, Pektogel á 40g 1,5 balíčku, skořice 3/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/4 lžičky, drcený hřebíček špetka, třešňová šťáva (přepasírovaná) 1,5 l, cukr krystal 1000 g, kyselina citronová 2 lžičky, Gelafix 2:1 2 balíčky, skořice 3/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/4 lžičky, drcený hřebíček špetka

Příprava

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? U nás doma podle mé babičky a maminky máme jednoduché rozdělení – džem obsahuje kousky ovoce a marmeláda ne (marmeládu děláme vždy z přepasírované šťávy). Dnes vám tedy přináším receptík na třešňový džem, ale i marmeládu z třešní s kořeníčkem.

Otázka jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou je však velmi záludná Pokud se podívám do Wikipedie, tak definice marmelády zní: Marmeláda (z portugalského marmelo – kdoule) je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných dužnin a šťáv a využívá se jako pochutina. Zajímavostí je, že marmalade v angličtině označuje jen pochutiny z citrusových plodů, jam pak pro ostatní ovoce.

Definice džemu zní: Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 2/5 obsahu, u průmyslově vyráběných džemů i 65 %. České označení je počeštěná forma anglického slova jam, jak v podobě podstatného jména tak slovesa, mj. ve významu zahustit (zřejmě od zahuštění cukrem při přípravě).

TŘEŠŇOVÝ DŽEM
Vypeckované třešně rozmixujeme a některé jen pokrájíme. Dáme do hrnce a za stálého míchání provaříme asi 1 minutu, přidáme 500g cukru a přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru, tj. 100g smíchaným s Pektogelem, přidáme i kyselinu citronovou a přivedeme zase k varu. Potom ještě vaříme 5 minut a ještě horké naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.

TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA 
Třešně omyjeme (měla jsem malý košík třešní), dáme do hrnce (celé včetně pecek) a zalijeme cca 500ml vody. Třešně necháme rozvařit – vařila jsem cca 1,5 hodiny. Poté třešně propasírujeme přes jemné síto. Odměříme tekutinu a můžeme dát zpět vařit. Přidáme cca 800g cukru, koření a kyselinu citronovou. Do 200g cukru rozmícháme Gelfix a pomalu vsypeme do hrnce. Směs přivedeme k varu a poté již jen pár minutek necháme provařit. Před nalitím marmelády do sklenic je nutné odebrat jednu lžičku na talířek, který dáte vychladit do lednice, nebo mrazáku. V době varu je vždy všechno tekuté, ale zdání opravdu klame. Po vyjmutí talířku z lednice, si zkuste, zdali máte požadovanou konzistenci. Horkou marmeládu naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.

2016-07-26 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI