Když se rozhodnete zda celozrnnou a nebo klasickou bílou mouku, udělejte si kvásek.
Kvasnice nadrobte do hrnečku, přidejte cukr a lžičkou ho rozetřete, dokud není krásně tekutý.
Přidejte trochu vlažné vody z odměřeného množství a lžící mouky co máte připravenou na veku.
Přikryjte ubrouskem a nechte vzejít.
Všechny suroviny přendejte do robota či pekárny a nechte vypracovat.
V pekárně ukončete program těsto už po hodině a v robotu nechte hníst 10 minut na 2 rychlost.
Po vykynutí rozválejte na velký obdélník a srolujte. Konce rolády zastrčte prsty dovnitř a nechte kynout spojen dolů přikryté fólii a nebo utěrkou cca 30 minut. Záleží, jaké máte doma teplo.
Troubu rozpalte na 230° - 250°C i s nádobou na vodu na dně trouby.
Vložte veku - do pekáčku nalijte hrnek horké vody - zavřete troubu - ztlumte teplotu na 200°C a pečte 15 - 20 minut.
(po nakynutí)
Upečenou veku nechte vychladnout na mřížce, a pokud máte rozprašovač na vodu, tak veky oroste.
Krájet můžete až po úplném vychladnutí.