Ingredience: | |||||
čerstvá červená řepa | 1,5 kg | cibule | 3 ks | pomeranče - kůra a šťáva | 3 ks |
jablka | 3 ks | celozrnná hořčice | 1 lžíce | mletá semínka koriandru | 1 lžička |
mletý hřebíček | 1 lžička | mletá skořice | 1 lžička | čerstvě strouhaný zázvor | 1 lžíce |
voda | dle potřeby | červený vinný ocet | 500 ml | zlatý sirup nebo cukr | 300 g |
sůl | dle chuti |
Na červenou řepu nakrájenou na kostičky, která byla oblíbenou přílohou ve školní jídelně jenom málo kdo z nás vzpomíná s láskou. Červená řepa je ale skvělá a mnohostranná zelenina, můžete z ní udělat výbornou přílohu, zajímavou polévku, ale také poněkud nezvyklý koláč. Červená řepa si sama o sobě říká o koření a proto je chutney určitě výborná volba. Můžete ho podávat čerstvě uvařené, ještě teplé a nebo ho uskladnit ve skleničce a přidávat jako studenou přílohu k masu.
Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Do hrnce dejte strouhanou řepu, cibuli nakrájenou na kostičky, jablka nakrájená na kostičky, pomerančovou šťávu a kůru, hořčici a koření. Přidejte zlatý sirup a ocet. Řepu promíchejte a přiveďte k varu. Řepu vařte do měkka. Pokud se vám bude zdát, že se vyvařila tekutina, přilívejte k řepě vodu dle potřeby. Na závěr ještě dochuťte eventuálně zlatým sirupem, octem a pokud chcete, můžete přidat špetku soli.
Chutney můžete okamžitě podávat jako přílohu k masu. Nebo jej ještě vřelé dejte do čistých sklenic, uzavřete uzávěry a převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto vám vydrží i několik měsíců
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI