Ingredience: | |||||
velké švestky | 500 g | červená cibule | 2 ks | olivový olej | trochu |
červené víno | 250 ml | červený vinný ocet | 80 ml | třtinový cukr | 60 g |
kořicová kůra | 1 kousek | kardamon | 2 hvězdičky | hřebíček | 3 ks |
pepř | 5 kuliček | kardamon | 2 zrnk | sůl | 1/2 lžičky |
chilli vločky | špetka |
Tady jsem si dovolil, švestičky z naší zahrádky.... tuto větu si určitě naprostá většina z nás pamatuje. Aspoň u nás to tak teď vypadá. Sotva jsem zpracovala tu poslední tašku švestek, tak se objevila doma další.
Jako pravá valaška bych je měla prohnat palírnou, ale tolik jich zase není. Koláč bych musela rozdat sousedům. Ještě že se dají švestky výborně upravit jako příloha k masu. Takové hovězí, nebo zvěřina si o to přímo říkají. Pokud vás přepadla šílená chuť na kus masa, nebo se chystáte grilovat, tak tuto extravagantní přílohu určitě vyzkoušejte.
Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli nakrájenou na tenké nudličky, K opečené cibuli přidejte vypeckované švestky rozdělené na polovinu. Vše zasypte cukrem a nechte ho minutu karamelizovat. Poté švestky zalijte vínem a octem a přidejte koření. Celou směs vařte přibližně 10 minut, nesmíte je úplně rozvařit na kaši.
Hotovou omáčku můžete podávat teplou i studenou. Pokud ji dáte do vzduchotěsné sklenice, tak vám v lednici vydrží i týden.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI