Ingredience: | |||||
žitný kvas | 350 g | voda | 350 ml | žitná celozrnná mouka | 350 g |
med | 1 lžíce | sůl | 15 g | semínka (slunečnice/dýně/lněné) | 100 g |
velká sušená rajčata | cca 6 ks |
Vždy jsem milovala čerstvý chléb a nedokázala si ho odepřít. Když jsem ale ze svého jídelníčku začala vyřazovat pšeničné výrobky, musela jsem chtě nechtě začít kupovat celozrnné a žitné chleby v supermarketech. Bohužel mě vůbec neuspokojovaly...byly tvrdé a drolivé a vůbec mi nechutnaly. Řekla jsem si tedy, že se budu muset spolehnout sama na sebe a péct si vlastní pečivo. Už jsou to téměř dva roky, co jsem si zašla pro svůj první žitný kvásek a řeknu Vám, byla to láska na první pohled...pardon, ochutnání!!
Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 PL kvásku se 175 g žitné celozrnné mouky a 175 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin vzejít.
Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník. Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na Vás). Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout. Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po 4 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně. Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 C). Před tím, než chléb dáme péct, ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 225 C a pečeme ještě 25 minut. Po upečení vyklopíme chléb z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI