Ingredience: | |||||
ocet 8% | 1 l | voda | 3 l | cukr krupice | 350 g |
sůl | 170 g | hořčičná semínka | 1 lžíc | pepř | 10 kuliček |
nové koření | 1 lžíce | hřebíček | 5 ks | bobkový list | 2 ks |
okurky nakládačky | dle potřeby |
Nějak jsem neustále ve skluzu a dlužím vám receptík na "Znojemský nálev". Říká se, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. V našem rodinném receptu však je jen kopr, který se přidává do láhve s okurkami, ale nám moc chutná, tak věřím, že bude i vám. V jednotlivých receptech se liší různý poměr ingrediencí, ale v tom je kouzlo "domácího zavařování". Nejdůležitější ingrediencí kromě okurek je ocet, protože to musí být ten "náš, obyčejný český 8% kvasný ocet". Proto v zahraničí chutnají nakládané okurky jinak…
Všechny ingredience (vyjma okurek) se svaří a nálev se nechá vychladnout. Poté se již plní sklenice okurkami, které se prokládají koprem, kolečky mrkve, plátky křenu a cibule. Láhve naplněné okurkami zalijeme nálevem (zalévám včetně koření), zavíčkujeme a poté sterilizujeme v předehřáté troubě při 80°C. Sterilizovat, tzn. na plech položit utěrku, vyskládat láhve (normálně víčky vzhůru), ale tak aby se nedotýkaly (jinak by mohly prasknout) a vše zalít se vodou, aby bylo cca 2 cm vody v plechu. Velké sklenice o velikosti 0,7 l sterilizujeme 20 minut při 80°C a malé sklenice 13-15 minut. Čas je potřeba dodržet, aby okurky nebyly rozvařené. Já osobně vyndávám o pár minut dříve, protože máme rádi křupavější okurky. Po vyndání z trouby otočíme láhve dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI