(Nejen krkonošské) kyselo zpět

Ingredience:
žitný kvásek200 gsušené houby (nebo přiměřené množství čerstvých)3 hrstivelká cibule1 ks
vejce3 kssádlo1 rovná lžícemáslo plátek
sůl dle chutipepř dle chutimletý kmín1 rovná lžička
brambory dle potřebysmetana (nemusí být)100 ml
žitný kvásek 200 g, sušené houby (nebo přiměřené množství čerstvých) 3 hrsti, velká cibule 1 ks, vejce 3 ks, sádlo 1 rovná lžíce, máslo plátek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, mletý kmín 1 rovná lžička, brambory dle potřeby, smetana (nemusí být) 100 ml

Příprava

Kyselo jsem pořád děsně chtěla vyzkoušet. Proč už jsem to dávno neudělala, to se mě neptejte, to já sama nevím. Teď jsem ale zakládala nový kvásek Josífka (Lojzík chytnul plíseň a pošel) a přebytky za dobu, kdy sílil a rostl, mi bylo líto vyhodit (a taky se právě časově nacházíme v období octomilek). A tak jsem poprvé místo na chleba zadělala na kyselo, protože na něj ten kvásek nemusí mít zrovna žádnou velkou sílu. A oběd z něj byl náramný!

Kvásek v hrnci zalijeme litrem až litrem a půl studené vody (ředíme podle chuti) a důkladně ho rozmícháme, aby se v něm varem nenadělaly cucky (stejně jako třeba v jíšce). Přidáme houby, kmín (a oloupané a pokrájené brambor, pokud je chceme vařit rovnou) a základ osolíme. Vaříme společně nejméně 20 minut (případně do změknutí brambor). Ke konci polévku podle potřeby dochutíme solí pepřem (a zjemníme smetanou).

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, do pánve přidáme máslo a umícháme vejce, která do polévky přidáme těsně před podáváním. 

Brambory je možné také uvařit stranou a do polévky je přidat teprve potom, případně je přikusovat "na loupačku" (varianta, kterou preferuji já).

2017-10-27 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI