Ingredience: | |||||
žitný kvásek | 200 g | sušené houby (nebo přiměřené množství čerstvých) | 3 hrsti | velká cibule | 1 ks |
vejce | 3 ks | sádlo | 1 rovná lžíce | máslo | plátek |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | mletý kmín | 1 rovná lžička |
brambory | dle potřeby | smetana (nemusí být) | 100 ml |
Kyselo jsem pořád děsně chtěla vyzkoušet. Proč už jsem to dávno neudělala, to se mě neptejte, to já sama nevím. Teď jsem ale zakládala nový kvásek Josífka (Lojzík chytnul plíseň a pošel) a přebytky za dobu, kdy sílil a rostl, mi bylo líto vyhodit (a taky se právě časově nacházíme v období octomilek). A tak jsem poprvé místo na chleba zadělala na kyselo, protože na něj ten kvásek nemusí mít zrovna žádnou velkou sílu. A oběd z něj byl náramný!
Kvásek v hrnci zalijeme litrem až litrem a půl studené vody (ředíme podle chuti) a důkladně ho rozmícháme, aby se v něm varem nenadělaly cucky (stejně jako třeba v jíšce). Přidáme houby, kmín (a oloupané a pokrájené brambor, pokud je chceme vařit rovnou) a základ osolíme. Vaříme společně nejméně 20 minut (případně do změknutí brambor). Ke konci polévku podle potřeby dochutíme solí pepřem (a zjemníme smetanou).
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, do pánve přidáme máslo a umícháme vejce, která do polévky přidáme těsně před podáváním.
Brambory je možné také uvařit stranou a do polévky je přidat teprve potom, případně je přikusovat "na loupačku" (varianta, kterou preferuji já).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI