Vývar: | |||||
vepřové kosti | min 500 g | cibule | 1 ks | citronová tráva | 2 stonky |
rybí omáčka | 2 dcl | světlá sojová omáčka | 1 dcl | neloupaný zázvor | 2 ks (cca 10 cm) |
koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř) | 1 lžička | voda | 4 l | sůl | dle chuti |
Rybí kuličky: | |||||
čerstvé rybí maso z bílo mořské ryby (makrela) | 200 g | škrob | 1 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | ||||
Do polévky: | |||||
tofu | 200 g | libové vepřové maso | 200 g | zelí Bok choi (Pak choi) nebo jiné čínské či pekingské zelí | 2 ks |
mrkev | 2 ks | skleněné rýžové nudle | 4 porce | čerstvé chilli | dle chuti |
jarní cibulka | dle chuti | koriandr | dle chuti | mungo klíčky | dle chuti |
thajská bazalka | dle chuti | bílá ředkev | dle chuti | ||
Na dochucení: | |||||
rybí omáčka | 1 dcl | kokosový cukr | 1 lžíce | bílý ocet | 0,5 dcl |
čerstvé chilli | dle chuti |
Letos v Thajsku jsem naprosto propadla kouzlu asijských vývarů. Ochutnala jsem nesčetně druhů snad nejznámější thajské polévky Tom Yum, nebo Tom Kha, naopak v Bangkoku jsem neodolala všem možným podobám vývaru, který je pro nás poněkud nezvykle ve většině případů vepřový. Polévka, o které mluvím, se asi nejvíc podobá vietnamskému Pho Bo, každopádně je relativně snadná na přípravu a můžete v ní naprosto popustit uzdu své fantazii. Záměrně jsem ji nazvala asijskou, protože v ulicích Bangkoku se míchají různé národnosti a kuchyně a toto je ukázka takové malé fúze.
Velkým oříškem je pro mě napsat gramáže k tomuto receptu a proto budu psát obecně. Hlavním důvodem je to, že tato polévka je o individuální chuti. Někdo ji má rád pálivější, někdo kyselejší, někdo si ji přisladí... Jak říká naše učitelka vaření: vezmi jakékoliv jídlo, přidej do něj cukr, rybí omáčku a něco kyselého, navrch to zasyp chilli a bude to okamžitě thajské jídlo. Takže určitě se nebojte experimentovat a najděte si chuť, která bude vyhovovat právě vám.
Do hrnce dejte kosti, cibuli i se slupkou a omytý, neloupaný zázvor, který jste podélně přepůlili. Vše zalijte vodou, eventuálně vývarem, přidejte sojovou a rybí omáčku, citronovou trávu a koření. Přiveďte k varu. Z polévky posbírejte pěnu, poté stáhněte teplotu a nechte táhnout při mírném varu, jak dlouho jen můžete, Na asijských tržnicích stojí neustále lehce probublávající kotle s tímto polévkovým základem, ze kterých prodejci odebírají na polévku.
Až dojdete k závěru, že už stačilo vaření, tak ochutnejte a eventuálně přidejte rybí omáčku pro dodání slané chuti, nebo sůl, tak se však v Thajsku a dalších asijských státech používá minimálně.
Hotový vývar stáhněte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Vývar udržujte stále horký, těsně pod bodem varu.
Rybí kuličky:
Rybí maso namelte, nebo rozsekejte v mixeru na jemnou pastu. Do rybí pasty přidejte škrobovou moučku, špetku soli a mletého pepře. Z pasty vytvarujte kuličky.
Do menšího hrnce si odeberte trochu hotového vývaru, který přiveďte k varu a dejte do něj vařit kuličky. Kuličky jsou hotové za cca 5 minut. K hotovým kuličkám přidejte bok choi nebo jiné asijské zelí nakrájené na přibližně 3 cm široké kousky a mrkev nastrouhanou na dlouhé nudle, nebo na tenké plátky, Zeleninu vařte cca 1 minutu. Poté do tohoto hrnce přidejte i tofu nakrájené na 1cm široké plátky a nechte prohřát.
Rýžové nudle připravte dle obvyklého návodu s ohledem na to, jaký druh jste zvolili.
Dochucení polévky:
V misce si smíchejte rybí omáčku, rýžový ocet, cukr a chilli. Podávejte samostatně, ať si každý dochutí dle sebe.
Vepřové maso nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Do hluboké misky dejte nudle, na ně bohatě naložte rybích kuliček, tofu a zeleniny. Poté přidejte plátky syrového masa a vše zalijte vařícím vývarem.
Dle chuti si každý strávník může přidat vejce, výhonky, strouhanou ředkev, bylinky, cibulku ... a pochopitelně dokyselit připravenou zálivkou či dosolit rybí omáčkou.
Vím, že recept na tuto polévku vypadá šíleně a je dlouhý tak, že se vám nechce ani číst, ale věřte, je to mana nebeská, něco co vás lehce nakrmí uprostřed horkého léta, zahřeje v mrazivé české zimě, vyléčí, když se na vás chystá rýmička a pomůže jako zázračný lék po divoké noci.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI