Batátový krém se šafránem a kokosovým krémem zpět

Ingredience:
malá cibule1 ksolej2 lžícemletý koriandr1/4 lžičky
oloupané batát370 gvoda nebo zeleninový vývar750 mlmleté chilli nebo kousek čerstvého na špičku nože
namletý šafrán na špičku nožesůl dle chutikokosová smetana (na vaření)40 ml
Na dohotovení:
uvařená cizrna100 golej0,5 lžícemletá paprika1/2 lžičky
sůl dle chutichilli vločky dle chutičerstvý koriandr dle chuti
olivový olej dle potřeby
malá cibule 1 ks, olej 2 lžíce, mletý koriandr 1/4 lžičky, oloupané batát 370 g, voda nebo zeleninový vývar 750 ml, mleté chilli nebo kousek čerstvého na špičku nože, namletý šafrán na špičku nože, sůl dle chuti, kokosová smetana (na vaření) 40 ml, uvařená cizrna 100 g, olej 0,5 lžíce, mletá paprika 1/2 lžičky, sůl dle chuti, chilli vločky dle chuti, čerstvý koriandr dle chuti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Polévka je grunt. V zimě vás obzvlášť posílí a zahřeje. Takový vývar je dobrý i v případě, že máte silné prožitky z včerejší párty, která se vám vymkla z rukou. Jen najít dobráka, který nám vývar udělá. Není nad to se takovým večírkovým malérům vyhnout.

Pokud je ale řeč o polévkách, jde o skvělé jídlo, kterého si čínská medicína v praxi velmi cení pro své "zahřívací" schopnosti. Ano, existují studené polévky, kterými se rádi v létě zchladíme. Však se také připravují z okurek a další zeleniny, které čínská medicína řadí do těch chladících. Pokud se divíte, že asiaté ráno začínají polévkou, už asi chápete proč. Polévka metabolismus rozehřeje a nabudí tělo pro jeho správnou funkci. U nás toto ve zvyku není. Ačkoli i v našem jídelníčku má své opodstatněné místo. Před hlavním jídlem nabudí naše trávení, a když na nás leze bacil, uvaříme si česnečku.

1. Cizrnu promíchejte v misce s olejem, mletou paprikou, špetkou soli a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 15 minut dokřupava.

2. Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje. Cibuli nkrájejte nadrobno a za občasného míchání restujte dozlatova. Mezitím batáty nakrájejte na větší kostky.

3. K cibuli přisypte koriandr, pár vteřin promíchávejte. Přidejte batáty a zalijte vodou či vývarem. Osolte, přidejte chilli a šafrán a pod pokličkou vařte do měkka.

4. Polévku rozmixujte společně s kokosovou smetanou.

5. Na talíři doplňte opečenou cizrnou, vločkami chilli a najemno pokrájeným koriandrem. zakápněte olivovým olejem.

2017-03-03 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI