Bílá polévka zpět

Ingredience:
velké brambory6 kshouby nakládané v octě1 malá sklenicestřední cibule1 ks
smetana200 mlvejce1 - 2 kssůl dle chuti
pepř6 kuličeknové koření6 kuličekbobkový list2 ks
velké brambory 6 ks, houby nakládané v octě 1 malá sklenice, střední cibule 1 ks, smetana 200 ml, vejce 1 - 2 ks, sůl dle chuti, pepř 6 kuliček, nové koření 6 kuliček, bobkový list 2 ks

Příprava

S bílou polévkou je to nějaké složité. U nás se jí vždycky říkalo bílá (asi proto, že opravdu bílá je), ale když jsem se o ní jednou zmínila před kamarádkou, která pochází ze Slovenska, dočkala jsem se téhle odpovědi: "Biela polievka? Ha ... tak to na Slovači máš niekolko druhov "bielych" polievok". Dozvěděla jsem se teda, že existuje bílá kyselá čočková, hrachová, fazolová a salátová. A že klasika je bílá kyselá bramborová s hříbky. Do ní se ovšem používají houby čerstvé (nebo sušené) a polévka se dochucuje octem, kdežto základem "naší" bílé polévky jsou houby naložené v octě, což je pro mě ta z chutnějších variant. Zkoušela jsem polévku uvařit i z hub čerstvých a dolít ocet, ale nějak to zkrátka nebylo ono. Naložené houby mají prostě specifickou chuť, díky které se tahle polévka stala mojí nejoblíbenější. Mohla bych se jí ujíst. Takže máte-li po ruce domácí houbičky naložené v octu, vyzkoušejte ji. Třeba vás překvapí. No, a když ne, vždycky si ji můžete uvařit i z těch čerstvých hub a octa. Postup je stejný.

Koření zavážeme do pláténka nebo skřípneme do čajítka. Cibuli oloupeme, ale necháme ji v celku. Brambory nakrájíme na malé kostičky a společně s cibulí a kořením je vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme do té doby, dokud brambory nezměknou. Teprve poté k nim přidáme houby i s lákem (lák nešiďte, je důležitý, i když nevypadá vábně). Vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Pak vyjmeme koření a vlijeme smetanu. Krátce provaříme, případně dosolíme nebo dochutíme kapkou octa, do polévky vmícháme 1 - 2 rozkvedlané vejce (podle chuti) a necháme ho vysrážet.

2017-12-13 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI