Vývar: | |||||
hovězí přední maso s kostí | 500 g | vepřové plecko | 250 g | bobkový list | 5 ks |
nové koření | 5 kuliček | černý pepř | 10 kuliček | sůl | 2 lžičky |
Polévka: | |||||
bulvový celer | 50 g | kořen petržele | 50 g | střední mrkev | 1 ks |
malá cibule | 1 ks | slanina | 150 g | uvařená červená řepa | 2 ks |
střední brambora | 2 ks | bílé hlávkové zelí | 150 g | krájená rajčata | 400 g |
třtinový cukr | 1 lžička | sladká mletá paprika | 2 lžíce | citronová šťáva nebo vinný ocet | 1 lžíce |
čerstvě mletý pepř | špetka | hustá kysaná smetana 30% | na ozdobení |
Polévka, která zahřeje....
Omyté maso vložíme do 2,5 l studené vody, přidáme vše ostatní a pomalu táhneme do změknutí masa cca 3 hodiny. Poté vývar scedíme a maso odložíme.
Dále budeme potřebovat 50 g bulvového celeru, stejné množství kořenu petržele, střední mrkev, malou cibuli, 150 g slaniny, 2 uvařené červené řepy, 2 střední brambory, 150 g bílého hlávkového zelí, 400 g plechovku krájených rajčat (Valfruta), lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sladké mleté papriky, lžíci citronové šťávy nebo vinného octa, čerstvě mletý pepř a do talířů pak hustou kysanou smetanu 30%.
Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a petržel, to vše nakrájené na menší kostky. Zarestujeme, až nám mrkev pustí barvu. Přidáme rajčata z plechovky, cukr, papriku a vše spolu orestujeme. Přihodíme na tenké nudličky nakrájené zelí, brambory na kostičky a zalijeme vývarem. Vaříme cca 15 minut. Pak přidáme uvařenou a na kostky nakrájenou řepu a vaříme dalších 10 minut. Maso z vývaru nakrájíme na kostky, přidáme do hrnce a společně ještě prohřejeme. Opepříme, ochutíme octem nebo citronovou šťávou, případně dosolíme. Podáváme horké s kopečkem lahodné husté smetany.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI