Ingredience: | |||||
máslo | 70 g | střední mrkev | 2 ks | malý celer | 1/2 ks |
střední petržel | 1 ks | drcený kmín | 1/2 lžičky | oloupané brambory | 400 g |
hladká mouka (dávám 45g hrašky) | 3 lžíce | střední cibule | 2 ks | česnek | 3 stroužky |
sušené houby | hrst | kuřecí vývar nebo voda | 1,7 l | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | majoránka | 1 lžíce | pokrájená velkolistá petržel | 1 lžíce |
Bramboračka je typická česká polévka a zná ji snad každý. Já si oblíbila recept z kuchařky Romana Vaňka. Polévka je hustá, sytá a plná zeleniny, takže s chlebem vystačí na vydatnou večeři. Jediný spor doma vedeme o houby. Já houby moc nejím, syn je také nechce, ale manžel je v bramboračce miluje. A tak se u nás houby do polévky při vaření nedávají a manželovi je dávám až přímo do naservírovaného talíře. A nestěžuje si.
Mrkve, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. V kastrolu rozpálíme máslo a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Bude to trvat 5 - 10 minut.
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, přidáme do hrnce a opečeme ji do zlatova.
Na směs přisypeme kmín, zaprášíme moukou (či hraškou) a minutu smažíme. Pak osolíme, opepříme a zalijeme vývarem/vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
Mezitím si oloupeme a na centimetrové kostky nakrájíme brambory. Přidáme je k polévce, jakmile začne vřít. Vaříme 15 minut.
Sušené houby namočíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a povaříme do změknutí.
Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky. Houby podle potřeby pokrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a můžeme přilít asi 100 ml vody z vaření hub, pokud houby v polévce nechcete, vůbec je v tento moment nepřidávejte. Servírujte je až přímo do polévky těm, kteří o houby stojí. Polévku dovaříme do měkka.
Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Recept podle Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI