Ingredience: | |||||
větší brokolice (cca 500 g) | 2 ks | střední brambory | 2 - 3 ks | rostlinný olej | 1/2 hrnku |
máslo | 1 lžíce | velká šalotka | 2 ks | česnek | 5 stroužků |
černý pepř | dle chuti | chilli | špetka | citronová šťáva | 1 - 2 lžičky |
sůl | dle chuti | ovčí gouda, nebo jiný dobrý vyzrálý tvrdý sýr (Gran Moravia) | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
Brokolicová polévka, někdo ji nenávidí a ani se tomu nedivím, protože brokolice po delší době varu má opravdu nechutnou barvu a už ji nezachrání vůbec nic. Na Food52.com mě zaujal recept na brokolicovou polévku, kde brokolice zůstává krásně zelená a v polévce ji doplňují brambory a šalotka. Hlavní trik spočívá v tom, že nejprve jednotlivé růžičky brokolice zprudka opečete na troše oleje a do polévky je přidáte až na závěr celého vaření. Takto jednoduše se dá z obyčejné brokolicové polévky vykouzlit vážně dobrá brokolicová polévka. Líbí se mi i to, že polévka přiznává brokolici a nemixuje se dohladka, ale jen trochu, tak abychom stále byli schopni rozlišit jednotlivé ingredience. Citronová kůra a šťáva jí dodávají příjemnou svěžest.
Nejprve si brokolice očistíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Stonky nevyhazujeme, ale oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Brokolici si rozdělíme tak, abychom orestovali vždy jen takové množství brokolice, aby se nám vešla na pánev v jedné vrstvě. Rozehřejeme pánev a na lžíci oleje zprudka opečeme část brokolice. Zeleninu nemícháme, jen ji v jedné vrstvě rozložíme po pánvi a necháme ji 3-4 minuty zhnědnout na jedné straně a poté ji přesypeme do mísy. Na pánev přidáme trochu oleje a další část brokolice a tyto jednotlivé kroky opakujeme, dokud nezpracujeme veškerou brokolici. Hotovou brokolici posypeme lžičkou soli.
V hrnci si na trošce oleje opečeme na jemno nasekanou šalotku. Po pár minutách přidáme nasekaný česnek, pepř a špetku chilli. Necháme minutu rozvonět a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Zalijeme litrem vody a osolíme lžičkou soli. Vaříme na skus 10-15 minut. Poté přidáme brokolici a necháme vařit 3 minuty. Celou polévku rozmixujeme ponorným mixérem jen krátce, aby v polévce byly malé kousky jak brokolice, tak i brambor.
Dochutíme citronovou šťávou, případně trochu ještě dosolíme a na talíři ozdobíme trochou olivového oleje, hrubě namletým pepřem, pár vločkami soli a trochou nastrouhaného sýra.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI