Ingredience: | |||||
středně velká cibule | 1 ks | žlutá cibule | 1 ks | česnek | 2 stroužky |
střední francouzská bageta, zbytek italského bílého chleba | 1 ks | olivový olej | trochu | máslo | 100 g |
sůl | špetka | pepř | špetka | muškátový oříšek | špetka |
smetana ke šlehání | 125 ml | zeleninový vývar (z 1 bio bujonu) | 1 l |
Poslední dobou mám pořád chuť na nějaké zeleninové vývary a krémy, asi už se mi stýská po čerstvé jarní zelenince…takže tahle polévka je hustá, krémová a opravdu zasytí.
Je to tzv."obědová" polévka, což znamená, že k obědu bohatě stačí. Je rychle hotová, takže žádné hodiny a hodiny u sporáku. Navíc chutná všem, neznám nikoho komu by tahle polévka nechutnala i zatvrzelý odmítači brokolice ji v rozmixovaném stavu rádi snědí.
Sami vidíte, že ingredience jsou naprosto běžně dostupné a seženete je pomalu i v každé večerce, nebo vietnamském krámku, akorát tam za suroviny zaplatíte o něco víc. Nejprve si připravte vývar, prostě zalijte horkou vodou jednu bujonovou kostku (nejlépe zeleninový bujon), někdy dávám jednu a půl záleží podle chuti, vždy radši méně než více. Pak si rozdělte brokolici na růžičky a košťál nasekejte na malé kostičky stejně jako cibuli. V hrnci rozehřejte olivový olej s polovinou másla a opečte na něm cibuli s kostičkami brokolice, jsou tvrdší, proto musí jít do hrnce dřív než růžičky). Vše opékejte tak pět minut. Přidejte růžičky brokolice a vše zalijte vývarem, pokud není brokolice mírně potopená klidně ještě dolijte trochu horké vody. Vše nechte vařit cca 15 min, voda by se měla trochu vyvařit a brokolice se trochu rozvaří.
Mezitím si nakrájejte na kostičky bagetku. V pánvi rozpalte druhou polovinu másla s trochou olivového oleje a až se máslo téměř rozpustí, vhoďte k němu 2 prolisované česneky a nakrájenou bagetku. Vše hezky míchejte, dokud kousky pečiva nezezlátnou. Hmm cítíte tu krásnou vůni česneku a másla...tohle miluju, po vůni smažené cibule na másle je to má další nejoblíbenější vůně v kuchyni. Až budou hotové nasypte je do misky a dejte hezky do prostřed stolu, ať si každý přidá dle chuti, někdo má radši víc rozmočené krutony někdo křupavé a přidává si je postupně..
Vývar s brokolicí vypněte a rozmixujte vše tyčovým mixérem dohladka, trvá to max dvě minutky. Pak opět zapněte na velmi mírný plamen a vlijte smetanu (pokud držíte dietu nebo jen chcete zdravější verzi, použijte plnotučné mléko), nechte prohřát cca 4 minutky a občas promíchejte, pokud se vám polévka zdá moc hustá přidejte trochu horké vody. Vypněte a dochuťte solí, pepřem a štědrou dávkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku. Tadááá a hotovo, rychlovka že? Ale zdravá, sytá a efektní i na pohled. Já vždy polévku dám do mističek a ještě povrch jemně pokapu dýňovým olejem, což vypadá moc hezky a navíc dodám další vitamíny navíc.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI