Ingredience: | |||||
brokolice | 320 g | špenát | 250 g | batát | 190 g |
Bio České Ghíčko | dle potřeby | voda | 1,5 l | pesto z medvědího česneku nebo česnek | 1 lžička |
Polívčičky my rádi a obzvlášť v kombinaci brokolice a špenátu, dnes jsem použila navíc pesto z medvědího česneku.
V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.
Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek.
Na Ghí si orestujeme pokrájenou zeleninu, batát, brokolici rozebranou na růžičky a přidáme špenát, já použila mražený, orestujeme a zalijeme vodou.
Když je zelenina měkká, přidáme 1 lžičku pesta z medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme, kdo by raději jemnější chuť, může přidat rýžovou smetanu, či mandlové mléko.
Za pesto bych tímto ráda poděkovala své kamarádce Haničce Malinové, která mi jej darovala, moc děkuji za tento poklad.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI