Ingredience: | |||||
brokolice | 2/3 hlávky | středně velké brambory | 3 ks | mražený hrášek | 1/2 hrnku |
velká cibule | 1 ks | vývar nebo voda | cca 1 l | plnotučné mléko nebo sladká smetana | 1 dl |
olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | muškátový oříšek | dle chuti |
Hrášková polévka patří u mojí dcery mezi nejoblíbenější. Naopak brokolice je dětmi často přijímána trošku s odporem, a ani u nás jsme se tomu nevyhnuli Ovšem když brokolici "přebiju" troškou hrášku, je to hned jiná písnička a polévka mizí z talíře téměř okamžitě.
V hrnci rozehřejte malé množství tuku a do zlatova na něm opečte nakrájenou cibuli. S jejím krájením se nijak extra trápit nemusíte, neboť polévku budete v závěru stejně mixovat, takže úhlednost jednotlivých kostiček není podstatná. Až cibule začne chytat barvu, přihoďte na kostky nakrájené brambory, obalte ve směsi a po chvíli podlijte horkým vývarem nebo vodou. Přidejte na růžičky obranou brokolici a uvařte do měkka (trvá to okolo 10 minut). Na závěr už jen nasypte mražený hrášek a krátce prohřejte. Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem nebo v koktejlovém nástavci na hladké pyré a vraťte zpátky do hrnce. Přidejte mléko nebo smetanu a dochuťte solí a strouhaným muškátovým oříškem. V případě potřeby můžete ještě naředit další vodu na požadovanou hustotu. Pokud budete chtít, můžete dochutit ještě i rozmačkaným česnekem, a česnek lze přidat také do základu na závěr jeho restování.
Před podáváním doporučuji do talíře přidat ještě pár kapek kvalitního panenského oleje (ideálně řepkového), ab se tak zvedla nutriční hodnota polévky. Dětem od 2 - 3 let můžete polévku doplnit také růžnými semínky či oříšky, hodí se přidat i krutony či sýr. Na mém obrázku je v polévce panenský olej, bílá i černá sezamová semínka, sýr čedar a petrželka.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI