Ingredience: | |||||
střední brokolice | 1 ks | drůbeží vývar nebo voda | 600 ml | vývar z brokolice | 800 ml |
větší cibule | 1 ks | máslo | 50 g | hladká mouka (nebo hraška) | 50 g |
střední brambory | 2 ks | česnek | 3 stroužky | smetana ke šlehání | 200 ml |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Brokolice se u nás doma jí na mnoho způsobů. Jedním z nich je i vydatná polévka, která společně s krutony zajistí sytou večeři. Smetana polévku zjemňuje, zahušťuje (a zvyšuje tučnost), ale pokud jste na dietě, nebo smetanu nemůžete či nechcete, klidně ji vynechte, polévka je dobrá i bez ní.
Brokolici omyjeme a nakrájíme na větší kusy tak, aby se vešla do hrnce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a vložíme brokolici včetně košťálu. Vaříme doměkka cca 5 - 10 minut.
Mezitím si v druhém hrnci (ve kterém se bude vařit výsledná polévka) rozpustíme máslo a dozlatova na něm opečeme najemno nakrájenou cibulku. Zasypeme moukou (hraškou) a osmahneme světlou jíšku. Rozředíme vývarem a asi deset minut provaříme.
Brokolici vyndáme z vody (vodu nesléváme!), nakrájíme na menší kousky a odstraníme košťály. Růžičky brokolice vložíme do hrnce s rozvařenou jíškou, přidáme vývar z brokolice (jinými slovy 800 ml vody, ve které se brokolice vařila), osolíme, opepříme a necháme projít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme smetanou a provaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem (pokud je to třeba).
Servírujeme s krutony.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI