Ingredience: | |||||
střední celer (očištěný a nakrájený na kostky) | 1 ks | hruška (nakrájená na kostky) | 2 ks | pórek (bílá část, dobře omytá a nakrájená na kolečka) | 1 ks |
kešu ořechy | 70 g | olej | 1 lžíce | zeleninový vývar | 1 l |
pepř | špetka | sůl | dle chuti | nastrouhaný muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
agáve sirup | 1 - 2 lžíce |
Dnes jsem ze záhonu vyzvedla poslední celer. Celer je skvělý, jediné co mne na něm rozčiluje je to jeho loupání, kdy se snažíte zachovat, co nejvíce celeru a přitom z něj dostat všechen písek. Mám pocit, že vždycky mám strašně odpadu.
Často z něj dělám jednoduchou pomazánku, nebo ho nakrájím na hranolky, ty promíchám s kari kořením a trochou oleje a pak je upeču na plechu v troubě. Celer totiž dokáže skvěle nahradit brambory, zkuste z něj udělat “bramborovou” kaši. Doporučuji vyzkoušet všem odpůrcům celeru, myslím že by je to mohlo konvertovat zpět na celerovíru:o).
Dnes jsem ale zkusila celer jinak. Jako krémovou polévku s hruškami. Barva nic moc, ale chuť moc dobrá.
Na oleji necháme zesklovatět pórek, přidáme celer, hrušky a kešu, zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni probublávat dokud celer nezměkne - trvalo to asi 20 minut. Ponorným mixérem rozmixujeme na jemný krém a dochutíme muškátovým oříškem, agáve sirupem, solí a pepřem. Na talíři dozdobíme pár kešu ořechy a trochou čerstvě mletého pepře.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI