Ingredience: | |||||
čerstvý chřest | 1 svazek | máslo | 2 lžíce | menší cibule | 1 ks |
zeleninový vývar | dle potřeby | smetana ke šlehání | 250 ml | bílý pepř | dle chuti |
sušený česnek | dle chuti | muškátový oříšek | dle chuti | sůl | dle chuti |
slnina | dle chuti | toasty | dle potřeby |
Chřestová sezóna je v plném proudu, jelikož začíná v dubnu a končí v červnu. Takže můžeme začít "chřestovat".
Chřest neboli špargl, obsahuje vitaminy A, C, E a B a také draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, křemík a železo. Takže je nejen dobrý, ale i zdravý. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byl čerstvý - neměl by mít zahnědlé, zašedlé, nebo žluté konce. Špargl nesmí být gumový ani scvrklý, při ohybu praskne a je plný šťávy a jeho hlavičky jsou uzavřené.
Někdo mi říkal, že je chřest „jen módní záležitost“, ale to není pravda! Víte, že chřest z Ivančic byl oblíbený i na vídeňském císařském dvoře?
Čerstvý zelený chřest není třeba ho loupat, stačí jen odkrojit dřevnaté konce. Poté ho rozkrojit a dát vařit v osolené vodě na cca 10-15 minut. Špičky chřestu si vyndáme na ozdobu.
Vedle v hrnci rozpustit trošku másla, přidat na jemno pokrájenou cibuli a nechat ji zesklovatět. Na cibulku vložit uvařený chřest a jemně orestovat. Poté zalít vývarem (kuřecí, nebo zeleninový), přidat smetanu (používám smetanu ke šlehání), bílý pepř, špetku sušeného česneku a muškátového oříšku. Nakonec vše rozmixovat ponorným mixérem do hladkého krému.
Na talíř položte špičky chřestu, nalijte polévku a můžete servírovat. Já jsem přidala upraženou slaninu a toasty. Mohu vřele doporučit, dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI