Ingredience: | |||||
červená řepa (uvařená) | 2 ks | uvařená cizrna (již vařená Alnatura) + 20 g k servírování | 160 g | bílá cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | sušený zázvor (nebo 3 cm čerstvého) | 1 lžička | koření garam masala (lze nahradit kari) | 2 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti | zeleninový vývar | 800 ml |
smetana (rýžová) | 100 ml | olej | dle potřeby | ||
K servírování: | |||||
opečená cizrna | dle chuti |
Už začíná období, kdy se nám zima dostává doslova pod nehty, a proto je třeba mít doma polévku, která nás nejen zasytí, ale především zahřeje. Luštěniny nám dodají potřebné bílkoviny, červená řepa jako zdroj zeleniny a koření nás uvnitř krásně zahřeje. Je to další polévka v naší oblíbené skupině polévek, v nichž „musí lžíce stát“.
Pokud máme uvařenou červenou řepu, je tato polévka doslova do pár minut. Proto doporučuji si červenou řepu připravit dopředu. Já ji vařím v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Nejprve si tedy najemno nakrájíme cibuli a česnek. Ve vyšším hrnci si na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a zasypeme kořením (zázvor, garam masala), poté přidáme na kostky nakrájenou červenou řepu a cizrnu, kterou jsme si předtím scedili. Vše zalijeme vývarem, osolíme a opepříme a necháme provařit, stačí jen chvíli nechat projít varem, tedy cca 5-10 minut. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr zjemníme smetanou. Smetanu necháme provařit a poté polévku podáváme.
K podávání doporučuji opečenou cizrnu, kterou jsme si udělali tak, že jsme si ji opekli na trošce oleje na pánvi do křupava.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI