Čočková polévka s kysaným zelím a pražskou šunkou zpět

Ingredience:
čočka400 gbrambory400 gpražská šunka300 g
kysané zelí300 gmáslo1 lžícečesnek2 stroužky
zakysaná smetana1 kelímekvývar nebo voda dle potřebysůl dle chuti
drcený kmín špetkaocet dle chuti
čočka 400 g, brambory 400 g, pražská šunka 300 g, kysané zelí 300 g, máslo 1 lžíce, česnek 2 stroužky, zakysaná smetana 1 kelímek, vývar nebo voda dle potřeby, sůl dle chuti, drcený kmín špetka, ocet dle chuti

Příprava

Recept je podle Romana Vaňka. Pokud máte jako já rádi nakyslé polévky, budete mít zaručeně rádi i tuhle.

Co se čočky, brambor, šunky a zelí týká, na poměry a odvažování v takových jídlech já většinou moc nedám, ale kdo se tím chcete řídit, uvádím gramáže tak, jak jsou uvedeny v kuchařce. Ostatní podle oka.

Přebranou čočku namočíme přes noc do vody. Před použitím ji slijeme a propláchneme důkladně studenou vodou. V hrnci ohřejeme vodu (vývar), vsypeme do ní čočku a uvaříme ji do měkka. Poté přidáme vymačkané a pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory (protože jsem použila brambory už pečené, přidala jsem je do polévky až ke konci tak, aby se jen prohřály), prolisovaný česnek a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím na rozpáleném másle osmažíme na kostičky nakrájenou šunku, ke které přisypeme kmín, aby se rozvoněl. Do polévky zamícháme zakysanou smetanu, přidáme šunku, případně dosolíme či dochutíme octem a můžeme podávat.

2017-01-04 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI