Ingredience: | |||||
čočka | 250 g | máslo | 2 lžíce | cibule | 1 ks |
mrkev | 1 ks | petržel | 1 ks | řapíkatý celer | 2 řapíky |
voda | 2,5 l | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
mouka | 1 lžíce | česnek | 2 stroužky | vídeňské párky | dle potřeby |
majoránka | dle chuti |
Já ten podzim miluju. Zaprvý má nádherný barvy, a za druhý se dycky z venku děsně těším domů, do tepla. Dřív stačilo odemknout dveře bytu a hned mě do nosu trefila vůně nějaký silný polívky, kterou vařila máma. No a teď tu vůni zařizuju já. Uvařte si taky vylepšenou čočkovku, jak jí děláme u nás doma.
Čočku propláchneme a můžeme jí předem na hoďku namočit. V téže vodě vaříme čočku asi 40 minut do měkka. Na lžíci másla zpěníme cibulku, zaprášíme lžící mouky a uděláme si tak cibulovou jíšku. Na druhý lžíci másla si dozlatova usmažíme mrkev a petržel, nastrouhanou nahrubo a ke konci přidáme na plátky nakrájenej řapíkatej celer. Párky nakrájíme na tenký kolečka a nasucho opražíme na pánvi.
Uvařenou čočku osolíme, zahustíme jíškou, přidáme máslovou zeleninu, prolisovanej česnek, ještě chvíli provaříme a nakonec dochutíme voňavou majoránkou. Polívka je úžasně sytá, podáváme jí s opraženýma kolečkama vídeňských párků a představte si, že na Slovensku se do ní v některých rodinách přidává kapka citrónu, těsně před podáváním. Doporučuju vyzkoušet!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI