Ingredience: | |||||
vařená čočka | cca 400 g | střední mrkev | 1 ks | střední cibule | 1 ks |
celá loupaná nakládaná rajčata | 1 malá plechovka | olivový olej | dle potřeby | pálivá paprika | 1/4 lžičky |
sůl | dle chuti |
Hustá polévka se zeleninou a čočkou, co tomu říkáte? Navíc pokud se na ni připravíte předem, bude taky mimořádně rychlá. Je přeci jen pár věcí ve skle či plechu, které můžeme mít doma pořád po ruce a použít je k rychlé přípravě zdravého jídla. Za mě to jsou určitě vařené luštěniny a nakládaná celá rajčata. Pokud si vybereme variantu bez aditiv, maximálně se solí, máme kvalitní základ pro spoustu bleskových jídel.
Oloupanou cibulku nakrájíme najemno a dáme osmahnout na lžičku olivového oleje, občas zamícháme.
Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme na pánev k cibuli. Osolíme. Chceme sklovatou, žlutou cibulku a lehoučce změklou mrkev. Jakmile se dostaneme do tohoto stádia, dáme si stranou asi tak lžíci směsi na ozdobení talíře.
Do hrnce přidáme rajčata i se šťávou – pokud jsou hodně měkká, můžeme je rozmačkat v hrnci. Pokud jsou o něco pevnější, lepší je je nejdřív nakrájet. Vše dobře zamícháme.
Jakmile nám začne tekutina pobublávat, přidáme zcezenou čočku. Přisypeme pálivou papriku a trochu přisolíme. Po prohřátí čočky ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nakonec ozdobíme malinkou hromádkou cibulky s mrkví.
Pokud chcete vařit čočku od začátku, máte více možností ve výběru čočky. Každá se pak vaří různě dlouho, počítejte s 20 až 30 minutami nebo čtvrthodinkou v papiňáku. Pokud ji můžete předmáčet, je to fajn, jde to ale i bez toho. Vaříme asi jeden díl čočky a tři díly vody a nesolíme.
Čočku kupuji už vařenou ve skleničce, klidně si ji ale můžete uvařit doma.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI