Ingredience: | |||||
mladá cuketa | 500 g | cibule | 1 ks | brambory | 2 ks |
olej | 3 lžíce | zeleninový vývar (dzde gelový bujon) | 800 ml | citron | 1 ks |
česnek | 1 - 2 stroužky | 31% smetana (šlahačka) | 150 ml | dobrá voňavá slanina (zde lopenická) | 100 g |
mletý koriandr | 1/2 lžičky | sůl | špetka | čerstvě mletý pepř | špetka |
bylinky dle chuti | na ozdobu |
Na talířích zdobíme odloženou cuketou, slaninovými škvarečky a oblíbenými bylinkami. Kdo chce, může strouhnout i citronovou kůru.
Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 mm plátky. V pánvi si rozpálíme olej a cuketky postupně (naráz se do pánve nevejdou.. alespoň do mojí teda ne) z obou stran osmažíme, zhruba 3 až 5 minut. Vyjmeme, pár koleček si odložíme na finále. Ve výpeku po cuketách osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, jen chvilku... dosklovata. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a dáme do hrnce, ve kterém pak budeme polévku vařit. K bramborám přidáme orestovanou cibuli, zalijeme vše zeleninovým vývarem (gelovým bujónem), uvedeme do varu a přidáme tu orestovanou cuketu. Vaříme doměkka, cca 15 minut. Poté měkkou zeleninu ve vývaru rozmixujeme tyčovým nebo jiným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koriandr a dochutíme citronovou šťávou. Bohatě stačí z půlky citronu. Nebo každý podle vlastní chuti. V originále je uvedena šťáva ze dvou citronů, což mi přijde hooodně moc to už by byla, alespoň dle mého, polévka citróónová. Necháme ještě krátce projít varem.
Na pánvi, ve které jsme restovali cibuli, osmažíme nyní na kostičky pokrájenou slaninu. A hezky dokřupava.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI