Ingredience: | |||||
velká cuketa | 1 ks | středně velké brambory | 2 ks | tymián čerství/sušený | 4 snítky |
cibule | 1 ks | olej | 1 velká lžíce | česnek | 2 stroužky |
zeleninový vývar | cca.700 ml | vícebarevný pepř | 1 špetka | sůl | 1 špetka |
Úroda cuket je opravdu veliká a jak je známo, cuketa se dá použít prakticky do každého jídla. Já jsem zvolila rychlé a efektivní zpracování velké cukety, a to na cuketovou polévku. Cuketa sama o sobě žádnou výraznou chuť nemá a tak to chtělo něco, čím bych tuto polévku ovoněla. Nejlepší způsobem byla bylinka, a to tymián, který mi roste na zahradě, ale tento tymián je trochu zvláštní je totiž citrónový a do této polévky se skvěle hodí.
Cuketu si omyje a oddělíme cca ¼. Dáme ji stranou, protože z ní budeme dělat cuketové chipsy. Jinak zbytek cukety nakrájíme na kostičky.
Brambory si oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a oloupeme si stroužky česneku.
V hrnci si na troše oleje osmahneme nakrájenou cibulku, česnek a snítky tymiánu. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a cuketu, mírně osmahneme a pak zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme a vaříme do změknutí brambor.
Poté vyndáme zbylé větvičky tymiánu a vše pomocí tyčového mixéru pomixujeme dohladka.
Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme.
Ze zbytku cukety jsme si nakrájeli na tenké plátky chipsy a na pánvi si je na troše oleje opečeme. Trochu posolíme a opepříme.
Cuketovou polévku podáváme s cuketovými chipsy.
Inspirace: Inspirace: https://www.albert.cz/recepty/cuketova-polevka
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI