Dýňová polévka s červenou čočkou zpět

Ingredience:
voda1,5 ldýně Hokkaido (cca 500 g) v Bio kvalitě1 ksbio větší cibule1 ks
český česnek3 stroužkyolej (popřípadě GHÍ) trochučervená čočka200 g
zeleninový bujon bez glutamátů1 kssůl (mořská nebo Himalájská) špetkařímský kmín špetka
kurkuma špetkačerstvě namletý pepř špetkasušená pálivá paprika špetka
smetana (veganská kuchařka použije sójovou smetanu nebo rostlinnou náhražku mléka) dle potřebyzakysaná smetana dle potřebybylinky pár lístků
nastrouhaný parmazán dle potřebyopražená semínka (dýňová, slunečnicová..) dle potřeby
voda 1,5 l, dýně Hokkaido (cca 500 g) v Bio kvalitě 1 ks, bio větší cibule 1 ks, český česnek 3 stroužky, olej (popřípadě GHÍ) trochu, červená čočka 200 g, zeleninový bujon bez glutamátů 1 ks, sůl (mořská nebo Himalájská) špetka, římský kmín špetka, kurkuma špetka, čerstvě namletý pepř špetka, sušená pálivá paprika špetka, smetana (veganská kuchařka použije sójovou smetanu nebo rostlinnou náhražku mléka) dle potřeby, zakysaná smetana dle potřeby, bylinky pár lístků, nastrouhaný parmazán dle potřeby, opražená semínka (dýňová, slunečnicová..) dle potřeby

Příprava

Úžasná dýňová polévka....

Tuto úžasnou dýňovku nevařím dlouho, ale je to moje neoblíbenější polévka. A to hned z několika důvodů. Uvaříte ji z dostupných Bio potravin. Příprava je rychlá, zvládne ji i úplný začátečník, můžete si ji připravovat ve více variantách (s mrkví, bramborem atp.).

A hlavně – Vaši miláčci, pro které vaříte, sní najednou tolik luštěnin a zeleniny, jako nikdy předtím.

Dýni neloupám, jen omyji a očistím kartáčkem, rozpůlím, vydlabu semínka a nakrájím na kousky. Cibuli nakrájím na kousky. Čočku propláchnu – výhodou červené čočky je, že se nenamáčí. Na rozpáleném oleji zesklovatím cibulku, přidám nakrájenou dýni, chvíli prohřeji, zaliju vodou (raději méně – zřeďuje se lépe, nežli zahušťuje), přidám čočku, bujon a vařím cca 15 minut, přidám koření a nadrcený česnek a ještě cca 10 minut povařím. Pak ponorným mixerem rozmixuji a ředím smetanou do požadované konzistence (samozřejmě můžete použít i vodu). Na talířích ozdobím čímkoliv co strávníkům chutná. A jíme, a jíme, a jíme a prospíváme našemu zdraví!

2013-11-27 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI