Ingredience: | |||||
středně velká dýně Hokaido | 1 ks | červená paprika | 1 ks | žlutá paprika | 1 ks |
cibule | 1 ks | česnek | 1 stroužek | střední květák | 1/4 ks |
tymián | 5 snítek | oregano | 4 snítky | sušená bazalka | 1 - 2 lžičky |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
smetana 12% | 200 ml | zeleninový vývar | 600 ml | dýňová semínka | na ozdobení |
chilli papričky | 1 - 2 ks |
Pokud je mi něco sympatického na podzimu, tak jeho barvy a chutě, které si v tomto období užívám. Už je potřeba, aby jídlo nejen lahodilo, ale i trochu prohřálo a pořádně zasytilo. Tato polévka vám splní vše, co od podzimní polévky očekáváte. Je krásně barevná, zahřeje (pokud si dáte chilli papričku tak do slova) a zasytí, tak že si ji klidně na oběd můžete dát samotnou.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Nachystáme si plech, vyložený pečícím papírem. Nejprve si vydlabeme dýni a nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Pak si škrabkou na zeleninu okrájíme červenou a žlutou papriku, vykrojíme vnitřky a nakrájíme na kostičky. Taktéž si nakrájíme cibuli a květák rozebereme na menší růžičky. Všechnu zeleninu pak vyskládáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky (tymián, oregáno a bazalku). Pečeme pak v předehřáté troubě cca 25 minut. V průběhu pečení občas promícháme.
Upečenou zeleninu pak přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, zahřejeme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu, provaříme, a pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo dopepříme. Pakliže máte rádi polévku, co má tak zvaně říz, tak před podáváním přidejte několik kousků nasekané chilli papričky. Před podáváním můžete dozdobit dýňovými semínky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI