Dýňovo-batátová polévka s kapkou citronu a batátovým chipsem zpět

Ingredience:
očištěná dýně hokaido nakrájená na kostky500 goloupaný batát nakrájený na kostky + 200 g oloupaného batátu nakrájeného na tenká kolečka200 golivový olej trochu
zeleninový vývar900 mlčesnek1 stroužekdýňový olej trochu
vymačkaného citronucca 1/4 kssůl dle chutičerstvě mletý pepř špetka
dýňová semínka (můžete využít pímo ta z dýně, lepší jsou ale již semínka vyloupaná) dle chuti
očištěná dýně hokaido nakrájená na kostky 500 g, oloupaný batát nakrájený na kostky + 200 g oloupaného batátu nakrájeného na tenká kolečka 200 g, olivový olej trochu, zeleninový vývar 900 ml, česnek 1 stroužek, dýňový olej trochu, vymačkaného citronu cca 1/4 ks, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř špetka, dýňová semínka (můžete využít pímo ta z dýně, lepší jsou ale již semínka vyloupaná) dle chuti

Příprava

Dýňová sezóna je neodmyslitelně spjatá s dýňovou polévkou. I já jsem letos svou první dýni využila k její přípravě. Obrovsky jsem se na ni těšila, ale chtěla jsem ji něčím ozvláštnit. Udělat ji tradičně a přitom trošku jinak. K dýni jsem přidala další oranžovou ingredienci a to batát, neboli sladkou bramboru. Recept také neobsahuje žádnou surovinu živočišného původu, takže je čistě rostlinný/veganský. Stejně tak je vhodný pro bezlepkáře. Prostě zdravá mňamka.

  1. Dýni omyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte část se semínky. Nakrájejte na kostky. Dýni hokaido není třeba zbavovat slupky, celá při vaření změkne. Babát oloupejte, omyjte a také nakrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a lehce orestujte připravenou dýni a batát.
  3. Asi po 1 minutě přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte asi 30 minut, dokud vše zcela nezměkne.
  4. Během vaření si připravte tenká kolečka oloupaného batátu. Nechte je péct na trošce olivového oleje při 170°C, dokud se nevytvoří křupavé chipsy. Poté osolte. (Možno smažit i na pánvi.)
  5. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek. Poté stáhněte z plotny a nechce asi 5 minut chladnout. Následně vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem v hladký oranžový krém.
  6. Přidejte postupně citrónovou šťávou (nejprve půlku z vymačkané šťávy a dle chuti poté přilijte zbytek, jeho část nebo již šťávu nepřidávejte). Osolte, opepřete a vlijte pár kapek dýňového oleje. Důkladně promíchejte.
  7. Polévku servírujte s batátovými chipsy a na pánvi opraženými dýňovými semínky.
2015-09-15 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI