Dýňovo cuketový krém zpět

Ingredience:
menší cuketa1 ksdýně Hokkaido1/4 ksšalotka1 ks
česnek2 stroužkyčerstvá šalvěj4 lístkyghí/olej1 lžíce
vývar (voda)cca 500 mlsůl dle chutipepř dle chuti
smetana (nemusí být)2 lžícesezamová semínka na ozdobudýňový olej na ozdobu
menší cuketa 1 ks, dýně Hokkaido 1/4 ks, šalotka 1 ks, česnek 2 stroužky, čerstvá šalvěj 4 lístky, ghí/olej 1 lžíce, vývar (voda) cca 500 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, smetana (nemusí být) 2 lžíce, sezamová semínka na ozdobu, dýňový olej na ozdobu

Příprava

I když to tak vždycky nevypadá, snažím se sezónu potravin respektovat. Ne vždycky mi to teda vyjde, a když je v lednu chuť na rajčatový salát, tak si ho prostě dám, i když cena dobrých rajčat je v tu dobu astronomická. Ale ve většině případů myslím využívám to, co zrovna příroda nabízí. Na podzim a v zimě to pro mě není úplně jednoduché, protože moc nemusím kořenovou zeleninu a řepa s dýní není nic, na co bych třásla.

Naštěstí mám píďalu a kvůli ní nejenom že objevuju nové chutě, ale učím se jíst i ty potraviny, které bych si sama od sebe nedala (brokolice by mohla vyprávět). A tak došlo i na dýni, kterou moji rodiče letos úspěšně vypěstovali na chalupě a k nim jsem přihodila jednu z posledních cuket (sama nechápu, že v tomhle počasí to ještě roste). Vlastně je to variace na omáčku k těstovinám, kterou dělám akorát tak, že zeleninu upeču v troubě, místo abych ji vařila. Jo a tímto receptem zakládám novou rubriku "pro jednoho" – myslím, že po roce a půl na mateřský je na čase. Vy si ovšem množství vynásobte dle potřeby.

Nakrájejte šalotku na jemno a nechte ji na přepuštěném másle nebo oleji změknout. Mezitím nakrájejte cuketu na kolečka a dýni na menší kostičky. Přidejte ji k šalotce a nechte trochu opéct. Česnek utřete a přidejte spolu se šalvějí k zelenině. Jakmile se rozvoní, zalijte vývarem tak, aby zelenina byla ponořená. Přiklopte a nechte 15 minut dusit. Poté vyndejte šalvěj, zeleninu rozmixujte na krém (možná bude potřeba přidat trochu vývaru), osolte a opepřete podle chuti. Pokud chcete, můžete zjemnit smetanou. Ozdobte černými sezamovými semínky a pokapejte dýňovým olejem.

TIP: Do polévky můžete uvařit i hrst červené čočky nebo quinoy - zvlášť pokud vaříte i pro dítě, přidáte mu tam takhle potřebné bílkoviny.

2017-12-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI