Ingredience: | |||||
bílé fazole (já tentokrát nahradila suché fazole fazolemi z plechovky) | 300 g | střední cibule | 1 ks | česnek pokrájený podélně na čtvrtiny | 2 stroužky |
mrkev | 2 ks | řapíkatý celer | 150 g | oloupaná rajčata | 3 ks |
rajský protlak | 3 lžíce | sůl | špetka | čerstvě mletý prpř | špetka |
nasekaná kudrnačka | 1 lžíce | olivový olej | 3 lžíce |
Dnes vás v kuchyni zavedu ještě jednou na jih, tentokrát do Řecka. Fasolada je řecká fazolová polévka a protože je velmi hutná, podává se v Řecku jako hlavní chod. Je výborná, a pokud máte rádi polévky z luštěnin, vřele doporučuji.
Přes noc si namočíme bílé fazole, poté je slijeme, zalijeme 1 l čerstvé vody a přivedeme k varu. Pokud máte jako já nyní fazole z plechovky, stačí slít nálev, přidat vodu a přivést k varu. Jakmile se na povrchu začne tvořit bílá pěna, začneme ji odebírat. Do vařících fazolí přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer, nadrobno nasekanou cibuli, pepř, lžičku soli, česnek a vaříme asi půl hodiny. Průběžně zkoušíme, zda jsou fazole měkké. Jakmile jsou fazole měkké, přidáme olivový olej, oloupaná a pokrájená rajčata a rajčatový protlak. Vaříme až do úplného změknutí fazolí a případně po šálkách přidáváme vodu. Jakmile máme fazole měkké, polévku odstavíme z plotny a na závěr přidáme ještě 2 lžíce olivového oleje. Zdobíme nasekanou kudrnačkou a podáváme s chlebem, případně olivami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI