Ingredience: | |||||
České Ghíčko | dle potřeby | vařené bílé fazolky NAVY | 200 g | jarní cibulka | 2 ks |
petržel | 1 ks | menší batát | 1 ks | hlávková kapusta | 200 g |
řapíkatý celer | 40 g | vývar z fazolí | 1,5 l | řsa kombu | velikost poštovní známky |
himalájská růžová sůl | dle chuti | mletý kmín | dle chuti |
Propadla jsem kouzlu hlávkové kapusty a stejně tak fazolím. Dřív jsem je tolik nepoužívala a musím říct, že jsem se okrádala o nové chutě a zároveň cenné živiny, které kapusta a fazole skrývají. Rozhodně s fazolemi nekončím a budu se k nim vracet, zrovna tak k hlávkové kapustě. Co dodat...Prostě člověk se nesmí bát experimentovat s novými ingrediencemi a poznávat, tak nové chutě a tím obohatit nejen svůj jídelníček, ale i sám sebe.
Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.
Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar použijeme na přípravu polévky.
Na Ghí orestujeme pokrájenou jarní cibulku, petržel, batát, řapíkatý celer, zalijeme vývarem z fazolí, osolíme, přidáme kmín a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme na proužky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, krátce prohřejeme, přibližně minutku a nakonec přidáme vařené fazole. Jelikož máme strašného nimru, musela jsem polévku rozmixovat a přepasírovat. Je na vás jak si tuto polévku vychutnáte, zda hladkou nebo s kousky zeleniny a fazolí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI