Francouzská cibulačka pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
velká cibule3 - 4 kskrystalový cukr1 lžícepolosuché bílé víno (ještě lépe i šumivé)cca 200 ml
čerstvý tymián, případně rozmarýn nebo libeček hrstvývarcca 1 lsůl dle chuti
pepř dle chutiolej dle potřeby
K doladění:
rozpečená bageta dle potřebykvalitní tvrdý sýr dle potřeby
velká cibule 3 - 4 ks, krystalový cukr 1 lžíce, polosuché bílé víno (ještě lépe i šumivé) cca 200 ml, čerstvý tymián, případně rozmarýn nebo libeček hrst, vývar cca 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, rozpečená bageta dle potřeby, kvalitní tvrdý sýr dle potřeby

Příprava

Na začátku léta jsme byli s manželem na úžasné dovolené v Paříži. Asi bychom to nebyli my, kdyby se nenesla zcela v duchu gastroturistiky. Jediné, co jsem toužila ochutnat, a za celou dobu pobytu v Paříži na žádném jídelním lístku nenašla, byla CIBULAČKA. Tak jsem si ji konečně udělala doma.

Tato polévka je geniálně jednoduchá co se do složení surovin i výroby týče, ale o to více času zase potřebuje při přípravě, začněte tedy asi s hodinovým předstihem.

Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a ve větším hrnci si rozpalte olej (úplně nejtradičněji se smaží na másle, ale to zas není nutričně nic moc – vyberte si dle toho, co je vám bližší, zda-li chuťová, nebo zdravotní stránka). Cibuli na oleji za občasného míchání restujte přibližně pět minut, dokud nezačne lehce chytat barvu. Přidejte lžíci cukru, promíchejte a opět chvíli restujte – cukr pomůže cibuli karamelizovat. V této chvíli přidejte bylinky a podlijte drcem (panákem) vína, trošku stáhněte plamen a nechte pozvolna dusit, dokud se víno neodpaří (bude to trvat tak pět, deset minutek). Poté znovu drcněte trošku vína. Tento proces dvakrát až třikrát zopakujte, a stále občasně promíchávejte, aby se vám cibule nepřichytila.

Až bude cibulka krásně zlatavě hnědá a víno po několikáté odpařené, přichází na řadu vývar. Tradice prý přesný druh vývaru pro tento recept neurčuje, a tak jsem tedy použila kombinaci telecího a kuřecího. Vývarem karamelizovanou cibuli zalijte tak, aby byla celá ponořená, a nechte společně na mírném plameni bublat ještě další čtvrt hodinku.

Na závěr už jen dolaďte chuť solí a pepřem, případně dle potřeby ještě nařeďte polévku troškou vody. Její chuť je lehce nasládlá a lehce pikantní po cibuli. Jako přílohu zvolte rozpečenou bagetu, ideálně doplněnou i sýrem. Originálně Francouzi používají sýr Gruyére, vám ale postačí i jiný, více dostupný, avšak kvalitní tvrdý sýr.

Dětská specifika:

  • cibule je hůře stravitelnou zeleninou a pro tuto vlastnost je doporučována od 1 roku
  • v receptu je použito větší množství vína, ovšem mám za to, že dlouhým vařením se alkohol vypaří. Nicméně i přesto můžete pro děti částečně, a nebo i zcela, nahradit při podlévání víno vývarem.
2016-11-11 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI