Ingredience: | |||||
cibule (250 g bílé + 100 g červené) | 350 g | máslo | 50 g | suché bílé víno | 100 ml |
kuřecí vývar | 1 l | třtinový cukr | 1 lžička | bobkový list | 1 ks |
hladká mouka | 1 lžíce | sůl | dle chuti | bílý pepř | dle chuti |
Pravou cibulačku jsem ochutnala jen párkrát ve francouzské restauraci. Takže když se u nás doma objevilo kvalitní bílé víno a navíc ještě spousta cibule z farmářské bedýnky, bylo jasno.
Cibuli si očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi s nepřilnavým povrchem si necháme rozpustit máslo a přidáme všechnu cibuli. Na nejnižším stupni restujeme alespoň 1 hodinu. Doporučuji opravdu nespěchat, polévka vám to vrátí na chuti. Za občasného promíchání opékáme dozlatova. Ke konci posypeme lžičkou cukru a cibuli necháme zkaramelizovat. Zaprášíme lžící mouky, pořádně promícháme a zalijeme bílým vínem. Pár minut provaříme, aby se odpařil alkohol, a nakonec přilijeme vývar. Přidáme bobkový list, ochutíme solí a pepřem a společně vaříme ještě asi 15 minut. Polévku jsem podávala samotnou, protože jsme měli vydatný oběd. Ale nejlépe chutná s plátky francouzské bagety, posypané sýrem a zapečené.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI