Ingredience: | |||||
maso hovězí | 350 g | paprika | 1 ks | cibule | 1 ks (50 g) |
sterilovaná rajčata | 3 lžíce | pórek | 2 lžíce | hlíva | 8 lžic |
jíška | 3 lžíce | slanina | 1 lžíce | sádlo | 1 lžíce |
česnek | 1 ks | feferonka | 1 ks | brambora | 1 ks |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | majoránka | špetka |
mletá paprika | špetka |
Gulášovka je jistojistě jednou z nejoblíbenějších polévek české kuchyně. Pro mne tedy každopádně a to už od dob školní docházky. Je o mně známo že příliš nemusím sladká jídla a obzvláště to platí o dobrůtkách jako je rýžový nákyp či buchtičky s krémem. Ne že bych to neměl vůbec rád. Jen jaksi nepovažuji za oběd.
Proto jsem už na základní škole v jídelně pravidelně stávkoval a cpal se pouze polévkou, která v den tohoto menu byla pravidelně na lístku. Vadilo mi na ní jediné – bylo doslova nutností pořádně jí zamíchat. Ta vrstva tuku na hladině byla totiž vpravdě odpuzující. To jsem ještě netušil co mne čeká o několik let později ve velkokuchyni při pohledu do kotle s dvěmasty litry vývaru nebo právě té gulášovky.
Maso můžeme nakrájet na kostičky, nebo hrubě semlít na největším průměru desky mlýnku – 1cm. Já toto mám radši. Držťky už bych tak neničil, naopak to hovězí je ideální. Na sádle si orestujeme cibuli dorůžova, zasypeme masem dobře zarestujeme. Přidáme papriku, asi lžíci, můžeme špetku kmínu, sůl a pepř. Zalijeme klidně vodou – 1,5 litru. A pomalu vaříme až je maso měkké. Já tentokráte v tlakovém hrnci který už dost opomíjím a to 45 minut.
Použil jsem tentokrát vysoký roštěnec těsně za krkem. Volil jak na obrázku uvidíte i tučnější části. Ty totiž dají polévce tu správnou chuť a glanc.
Do polévky přidáme další litr vody, jíšku a na kostky pokrájené brambory. Vaříme až jsou měkké.
U této polévky pozor na sůl. Nepříliš. A stejně tak ostatní dochucovadla. To výslednou chuť totiž udělá až následující směs. Tentokráte navíc opravdu není potřebný ani vývar.
Na pánvi si vyrestujeme kostičky slaniny dokřupava a zasypeme pokrájenou cibulí, pórkem, hlívou, česnekem, feferonkou a nakonec rajčaty. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Mícháme tak tři minutky a pod poklicí odstavené z plamene necháme chvíli odpočívat. Vsypeme do hotové polévky a vaříme už jen 3-5 minut. No a to je celé.
Polévka je to poněkud tučnější a tak se vyplatí připravit ji večer předem. V lednici nám tuk ztuhne na povrchu a můžeme jej odebrat. Já to každopádně udělal.
Tož vyzkůšejte…
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI