Ingredience: | |||||
červená cibule | 2 ks | hlíva ústřičná | 400 g | brambory | 400 g |
zeleninový vývar či voda | 1 l | uzené pivo | 300 ml | kmín | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby | sůl | dle chuti | sladká mletá paprika | dle chuti |
pálivá mletá paprika | dle chuti | rajčatový protlk | 70 g | hrachová mouka | 50 g |
sušená majoránka | dle chuti | listová petržel | dle chuti |
Z klasické české kuchyně toho moc nemusím. Jasně, svíčkovou má prostě rád každý, ale ostatní tradiční recepty jsou na mě dost těžké. Jedinou výjimkou je guláš či gulášová polévka. Mám prostě ráda „červené“ paprikové omáčky. Pokud však člověk přestane jíst živočišné produkty, je celkem dost těžké uvařit guláš či gulášovou polévku tak, aby chutnala skoro stejně jako ta „pravá“ z masa.
Tento problém však vyřešila jedna surovina, kterou jsem použila, a to bylo uzené pivo. Bude pro Vás možná složitější k sehnání, tak místo toho použijte buď uzenou sůl, nebo uzenou papriku. Určitě však recept vyzkoušejte, protože stojí za to a tato hlívová polévka je fakt dost dobrá!
Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.
Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do sklovata.
Hlívu důkladně omyjte a nakrájejte ji na proužky či větší kousky.
Hlívu přihoďte do hrnce a také ji orestujte.
Nyní přidejte kmín dle Vaší chuti a také jej orestujte, aby se z něj uvolnila chuť a vůně.
Do hrnce přilijte uzené pivo a nechte jej vypařit.
Když se uzené pivo částečně odpaří, přilijte vývar a nechte hlívu dusit.
Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na kostky, já mám raději větší kousky, protože se nerozvaří.
Brambory přidejte do hrnce, také přidejte sůl, oba druhy mleté papriky a protlak.
Hrachovou mouku smíchejte s trochou vody a důkladně mouku ve vodě rozmíchejte. Poté touto směsí zahustěte polévku.
Důkladně vše promíchejte a nechte polévku vařit do té doby, než budou brambory měkké a mouka se v polévce rozvaří, trvá to cca 15 minut, ale průběžně brambory kontrolujte.
Když jsou brambory měkké, stačí už jen polévku dochutit sušenou majoránkou dle Vaší chuti. Záměrně Vám nepíšu přesnou gramáž, protože Vaše chutě se mohou od těch mých lišit, takže si polévku dochuťte a dosolte dle sebe.
Nakonec nasekejte listovou petržel nadrobno a přidejte ji do polévky, polévku už však nevařte.
TIP: Při servírování můžete každou porci ozdobit nasekanou listovou petrželkou a kolečky cibule.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI