Hovězí vývar s fríke zpět

Vývar:
hovězí oháňka1 ksvětší mrkev1 kscibule1 ks
česnek3 stroužkyhladkolistá petržel1 malý svazekřapíkatý celer včetně listů2 větší stonky
nové koření3 kuličkypepř8 kuličeksůl špetka
Polévka:
fríke1 hrnekcibule1 kshladkolistá petržel hrst
olivový olej trochusůl špetka
hovězí oháňka 1 ks, větší mrkev 1 ks, cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, hladkolistá petržel 1 malý svazek, řapíkatý celer včetně listů 2 větší stonky, nové koření 3 kuličky, pepř 8 kuliček, sůl špetka, fríke 1 hrnek, cibule 1 ks, hladkolistá petržel hrst, olivový olej trochu, sůl špetka

Příprava

Silný hovězí vývar....

Konečně se dostávám k receptu na polévku. Vlastně jsem ji chtěla uvařit už včera, ale manžel se mile nabídl, že večerní menu bude v jeho režii. To se občas stane, každé pondělí a čtvrtek totiž držím půst (čistím tělo a mysl), a on má potřebu mi to nějakým způsobem vynahradit. Jenže!

Je přesně ten typ chlapa přines - podej - nakrájej, takže během příprav dokonale zaměstná celou rodinu. Děti už předem správně vytuší blížící se hrozbu, tak raději stáhnout krovky a v tichosti zaplují do dětského pokoje. Navíc naše mini-pidi kuchyňka dokáže stěží pojmout jednoho člověka, což si ovšem má drahá polovička nechce připustit a s chladnou hlavou předvádí dokonalou organizaci navzdory ztíženým podmínkám. Zaslouženým odpočinkem pak nabírá nových sil. A my mu ho v tichosti dopřáváme, vařil přeci on :o).

Na jeho obhajobu však musím říct, že se vždy snaží vrátit kuchyni do původního stavu a jídlo, které uvaří, chutná celé rodině. Důkazem jsou prázdné talíře a pochvalné komentáře. A propós, měli jsme kuřecí nudličky se zeleninou.

Všechny suroviny na vývar dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na minimum a vše necháme jen lehce probublávat alespoň 4 hodiny.  Tento vývar mě naučila dělat mamina, u nás víc než zdomácněl. Naprosto stejné ingredience používám i pro kuřecí a jehněčí vývar.

Mezitím si dobře propláchneme fríke a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté slijeme. Fríke je hrubě mletá, nezralá, zelená pšenice se specifickou chutí a vůní (viz. foto).

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme lehce do zlatova.

Měkké fríke zalijeme částí hovězího vývaru, přimícháme osmaženou cibulku a posekanou petržel. Dle potřeby dosolíme. Toť vše, pro dnešek máme uvařeno.

Fríke je samozřejmě možné kombinovat i s jiným vývarem. Mně tchýně ráno přinesla hovězí oháňku, takže bylo rozhodnuto. Zbytek vývaru mám schovaný na zítřek, Ondra si poručil polévku s nudlemi a drožďovými knedlíčky. A já se těším na oháňku, pěkně s hořčicí a chlebem!

2013-11-13 Polévky

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI