Vývar: | |||||
hovězí oháňka | 1 ks | větší mrkev | 1 ks | cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky | hladkolistá petržel | 1 malý svazek | řapíkatý celer včetně listů | 2 větší stonky |
nové koření | 3 kuličky | pepř | 8 kuliček | sůl | špetka |
Polévka: | |||||
fríke | 1 hrnek | cibule | 1 ks | hladkolistá petržel | hrst |
olivový olej | trochu | sůl | špetka |
Silný hovězí vývar....
Konečně se dostávám k receptu na polévku. Vlastně jsem ji chtěla uvařit už včera, ale manžel se mile nabídl, že večerní menu bude v jeho režii. To se občas stane, každé pondělí a čtvrtek totiž držím půst (čistím tělo a mysl), a on má potřebu mi to nějakým způsobem vynahradit. Jenže!
Je přesně ten typ chlapa přines - podej - nakrájej, takže během příprav dokonale zaměstná celou rodinu. Děti už předem správně vytuší blížící se hrozbu, tak raději stáhnout krovky a v tichosti zaplují do dětského pokoje. Navíc naše mini-pidi kuchyňka dokáže stěží pojmout jednoho člověka, což si ovšem má drahá polovička nechce připustit a s chladnou hlavou předvádí dokonalou organizaci navzdory ztíženým podmínkám. Zaslouženým odpočinkem pak nabírá nových sil. A my mu ho v tichosti dopřáváme, vařil přeci on :o).
Na jeho obhajobu však musím říct, že se vždy snaží vrátit kuchyni do původního stavu a jídlo, které uvaří, chutná celé rodině. Důkazem jsou prázdné talíře a pochvalné komentáře. A propós, měli jsme kuřecí nudličky se zeleninou.
Všechny suroviny na vývar dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na minimum a vše necháme jen lehce probublávat alespoň 4 hodiny. Tento vývar mě naučila dělat mamina, u nás víc než zdomácněl. Naprosto stejné ingredience používám i pro kuřecí a jehněčí vývar.
Mezitím si dobře propláchneme fríke a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté slijeme. Fríke je hrubě mletá, nezralá, zelená pšenice se specifickou chutí a vůní (viz. foto).
Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme lehce do zlatova.
Měkké fríke zalijeme částí hovězího vývaru, přimícháme osmaženou cibulku a posekanou petržel. Dle potřeby dosolíme. Toť vše, pro dnešek máme uvařeno.
Fríke je samozřejmě možné kombinovat i s jiným vývarem. Mně tchýně ráno přinesla hovězí oháňku, takže bylo rozhodnuto. Zbytek vývaru mám schovaný na zítřek, Ondra si poručil polévku s nudlemi a drožďovými knedlíčky. A já se těším na oháňku, pěkně s hořčicí a chlebem!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI