Ingredience: | |||||
čočka | hrst | hrách | hrst | cizrna | hrst |
sója | hrst | kroupy | hrst | fazole (použila jsem místo malých bílých fazole adzuki) | hrst |
špaldové / ovesné vločky | velká hrst | menší mrkev | 1 ks | menší petržel | 1 ks |
celer (zhruba ve stejné velikosti) | kousek | velká cibule | 2 ks | česnek | 2 stroužky |
máslo | 2 lžíce | ocet | 1 lžíce | vývar | dle potřeby |
sůl | špetka | pepř | špetka | majoránka | 1 lžička |
drcený kmín | 1/2 lžičky | mleté nové koření | špetka | bobkový list | 1 ks |
čerstvá petrželka | hrstka |
Je na každém, které luštěniny zvolí. Čím více, tím lépe....
Postup:
Luštěniny a kroupy namočíme přes noc do studené vody. Před použitím slijeme a propláchneme důkladně v sítu.
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji na másle zesklovatět a přihodíme k ní kmín a na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, petržel a celer a společně orestujeme.
(Tahle trojkombinace se nazývá zeleninou základní. Já ji mám do zásoby nakrájenou a po malých porcích nasáčkovanou v mrazáku. Před použitím ji pouze vytáhnu a propláchnu v sítu vlažnou vodou, abych se zbavila přebytečné namražené tekutiny.)
K orestované zelenině přisypeme luštěniny a kroupy, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a nové koření a vaříme na mírném ohni cca 10 minut.
Pak vsypeme vločky, zakápneme octem a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut (nebo do změknutí luštěnin). Ke konci přidáme majoránku a nasekanou petržel.
Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI