Indická polévka z pečené mrkve zpět

Ingredience:
mrkev1 kgzeleninový/kuřecí vývar1 lvelká cibule1 ks
řapíkatý celer4 stonkybílý jogurt1 malý kelímekrohlík2 ks
máslo/olivový olej dle potřebykurkuma1 lžičkakoriandr, římský kmín, skořice1/2 lžičky
černý pepř10 kuličekbadyán1/2 hvězdičkynové koření4 kuličky
hrubá mořská sůl2 lžičkyplátek zázvoru1 cmcitron1 ks
petrželová nať dle chutichilli pasta dle chuti
mrkev 1 kg, zeleninový/kuřecí vývar 1 l, velká cibule 1 ks, řapíkatý celer 4 stonky, bílý jogurt 1 malý kelímek, rohlík 2 ks, máslo/olivový olej dle potřeby, kurkuma 1 lžička, koriandr, římský kmín, skořice 1/2 lžičky, černý pepř 10 kuliček, badyán 1/2 hvězdičky, nové koření 4 kuličky, hrubá mořská sůl 2 lžičky, plátek zázvoru 1 cm, citron 1 ks, petrželová nať dle chuti, chilli pasta dle chuti

Příprava

Tato polévka je velmi hustá a krémová. Myslím tedy, že vám bude stejně jako nám bohatě stačit jako hlavní chod. Když použijete zeleninový vývar a nebo jen vodu, bude navíc i vegetariánská.

Nejlepší je začít tím, že si celé koření nasucho opražíte, aby se krásně rozvonělo. Opražené koření přidejte do hmoždíře k tomu již namletému, přidejte hrubou mořskou sůl a rozemelte na velmi jemnou směs. Vůně to bude opravdu omamná a mělo by vám vzniknout zhruba tři lžičky čerstvého koření (použijte všechno).

Mrkev si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
V hrnci si na přepuštěném másle (Ghí) a nebo olivovém oleji orestujte cibuli a řapíkatý celer. S krájením na extra drobno si nedělejte starosti. Polévka se bude stejně mixovat, tak na co se s tím párat.

Když má cibulka krásně zlatavou barvu, tak přidejte mrkev, zázvor a směs drceného koření.

Opékejte, dokud není mrkev krásně hnědá. Cukr v mrkvi karamelizuje celkem rychle, tak dejte pozor, ať se vám to nespálí. Zalijte vývarem a pod pokličkou vařte cca 20 minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem krásně dohladka a dochuťte solí a šťávou z citrónu.

Na talíři ozdobte krutóny dělanými na másle, jogurtem a petrželkou.
Kdo má rád může až na talíři přidat i trochu chilli pasty pro případ, že budou polévku jíst i děti.

Dobrou chuť!

2016-07-25 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI