Ingredience: | |||||
chřest s odřezanými konci | necelý svazek | hrášek | 3 hsti | zelené fazolky | 2 hrsti |
čerstvý špenát | 4 hrsti | medvědí česnek (či stroužek česneku) | 10 ks | brambory | 3 ks |
cibule | 1 ks | olivový olej | dle potřeby | smetana nebo zakysaná smetana | dle potřeby |
bazalka | dle chuti | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Chřest patří k jedné z mé nejoblíbenější zeleniny. Když jsem žila v Irsku, byl k dostání víceméně celoročně, takže když začnou žně v Česku, neváhám a beru ho útokem. Teď padl na výbornou polévku.
Nakrájenou cibulku si orestuji na olivovém oleji, přidám nakrájený chřest, hrášek, fazolky, špenát a medvědi česnek, přidám vývar nebo vodu a nechám vařit. Vývaru dávám tak 1 cm nad zeleninu. Je to z důvodu, že máme rádi polévky hustší. Přidám nakrájené brambory a vařím vše do změknutí. Pak stáhnu z plotny a přidám pár lístků bazalky a vše dobře rozmixuji tyčovým mixérem. Nakonec přidám smetanu nebo zakysanou smetanu dle chuti. U nás podáváno s vejcem (Eliška natvrdo) a krutonky ze včerejších tyčinek.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI