Jehněčí vývar se zeleninou a estragonem zpět

Základní vývar:
jehněčí kosti dle potřebymrkev4 kspetržel3 ks
kedlubna1 kszelená paprika1 kscibule1 ks
celer1 menší bulvarozmarýn sůl špetka
nové koření3 kuličkycelý pepř10 kuličekbobkový list2 ks
Polévka:
nastrouhaná kůra z citronu1 ksčajový estragon1 lžičkabílé víno2 dl
mražený hrášek400 gřapík celeru1 kscibule1 ks
olivový olej nebo máslo trochusůl špetka
jehněčí kosti dle potřeby, mrkev 4 ks, petržel 3 ks, kedlubna 1 ks, zelená paprika 1 ks, cibule 1 ks, celer 1 menší bulva, rozmarýn , sůl špetka, nové koření 3 kuličky, celý pepř 10 kuliček, bobkový list 2 ks, nastrouhaná kůra z citronu 1 ks, čajový estragon 1 lžička, bílé víno 2 dl, mražený hrášek 400 g, řapík celeru 1 ks, cibule 1 ks, olivový olej nebo máslo trochu, sůl špetka

Příprava

Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.

V mrazáku jsem objevila kosti od jehněčího stehna, bylo na něm i nějaké maso, ale nic moc. Taková dobrota se nevyhazuje, ale chce to nápad, aby se kompenzoval nedostatek masa. 

Bylo teda jasné, že v nejhorším bude vývar a pak se uvidí. Možná se použije na rizoto nebo do nějaké polévky. Tak jsem zvolila poctivou polévku plnou zeleniny. 

Budeme potřebovat velký hrnec (minimálně 5 l). Kosti jsem zalila vodou (2 l) a začala vařit. Vzniklou pěnu jsem odstranila a přidala zeleninu v celku (mrkev, petržel, kedlubnu, papriku, cibuli, celer) a koření (rozmarýn, sůl, nové koření, pepř, bobkový list). Vaříme pomalu, občas kontrolujeme, zda zelenina není měkká. Uvařenou zeleninu vybereme a kosti vaříme dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat 2-3 hodinky. Oddělíme maso a nakrájíme na menší kousky, v tomto případě to je asi 200 g čistého masa. Kosti a tuk vyhodíme. Vývar scedíme. 

Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem, přivedeme do varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.

2013-11-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptspeciální diety
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI