Základní vývar: | |||||
jehněčí kosti | dle potřeby | mrkev | 4 ks | petržel | 3 ks |
kedlubna | 1 ks | zelená paprika | 1 ks | cibule | 1 ks |
celer | 1 menší bulva | rozmarýn | sůl | špetka | |
nové koření | 3 kuličky | celý pepř | 10 kuliček | bobkový list | 2 ks |
Polévka: | |||||
nastrouhaná kůra z citronu | 1 ks | čajový estragon | 1 lžička | bílé víno | 2 dl |
mražený hrášek | 400 g | řapík celeru | 1 ks | cibule | 1 ks |
olivový olej nebo máslo | trochu | sůl | špetka |
Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.
V mrazáku jsem objevila kosti od jehněčího stehna, bylo na něm i nějaké maso, ale nic moc. Taková dobrota se nevyhazuje, ale chce to nápad, aby se kompenzoval nedostatek masa.
Bylo teda jasné, že v nejhorším bude vývar a pak se uvidí. Možná se použije na rizoto nebo do nějaké polévky. Tak jsem zvolila poctivou polévku plnou zeleniny.
Budeme potřebovat velký hrnec (minimálně 5 l). Kosti jsem zalila vodou (2 l) a začala vařit. Vzniklou pěnu jsem odstranila a přidala zeleninu v celku (mrkev, petržel, kedlubnu, papriku, cibuli, celer) a koření (rozmarýn, sůl, nové koření, pepř, bobkový list). Vaříme pomalu, občas kontrolujeme, zda zelenina není měkká. Uvařenou zeleninu vybereme a kosti vaříme dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat 2-3 hodinky. Oddělíme maso a nakrájíme na menší kousky, v tomto případě to je asi 200 g čistého masa. Kosti a tuk vyhodíme. Vývar scedíme.
Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem, přivedeme do varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI