Ingredience: | |||||
středně velká cibule nakrájená najemno | 1 ks | jemně nastrouhaná celerová bulva | 200 g | zeleninový vývar | 1,3 l |
hladká mouka | 2 lžíce | máslo | 2 lžíce | olej | 4 lžíce |
kysaná smetana | 200 g | mléko | 200 ml | středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno | 1 ks |
pikantní francouzská hořčice | 2 lžičky | obyčejná hořčice | 1 - 2 lžičky | kurkuma | špetka |
libeček | hrstka | pažitka | hrstka | šalvěj | 4 lístky |
bobkový list | 1 ks | sůl | špetka | bílý pepř | špetka |
cukr | dle poteby |
Pokud nemusíte hořčici, použijte třeba kari koření. Celerovou bulvu lze nahradit řapíkatým celerem.
Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici.
Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI