Kaldoun zpět

Ingredience:
kuřecí kostra (měla jsem i nějaký ořez z husy)2 ksvelká cibule1 ksnové koření5 kuliček
celý černý pepř5 kuličekbobkový list2 - 3 ksmuškátový oříšek špetka
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutikvěták1/4 ks
mrkev2 kspetržel1 ksceler1/4 ks
mražená zelený hrášek80 g30% smetana200 mlžloutek1 ks
máslo40 gšpaldová mouka40 gpetrželka k podávání
široké nudle100 g
kuřecí kostra (měla jsem i nějaký ořez z husy) 2 ks, velká cibule 1 ks, nové koření 5 kuliček, celý černý pepř 5 kuliček, bobkový list 2 - 3 ks, muškátový oříšek špetka, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, květák 1/4 ks, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, celer 1/4 ks, mražená zelený hrášek 80 g, 30% smetana 200 ml, žloutek 1 ks, máslo 40 g, špaldová mouka 40 g, petrželka k podávání, široké nudle 100 g

Příprava

Jelikož se nám pomalu, ale jistě blíží svátek svatého Martina a ten je především ve znamení pečené husy. Nedílnou součástí svatomartinského menu je i tradiční polévka zvaná kaldoun. Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích (husa, kachna, krůta, kuřata) drůbků. Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška a obrané maso.

Kostry a ořez si omyjeme, osušíme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přepůlenou cibuli. Vaříme cca 45 minut. Poté opatrně otevřeme a přidáme kořenovou zeleninu (tedy mrkev, petržel, celer). Vaříme dalších cca 5 - 10 minut, do jejího změknutí. Vývar poté scedíme, dáme si stranou kostry a zeleninu. 

V hrnci si rozehřejeme máslo a vsypeme na něj mouku, špetku muškátového jíšku a umícháme světlou jíšku. Jíšku pak zalijeme scezeným vývarem, prošleháme, přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem a povaříme cca 10 minut. Mezitím si v osolené, vroucí vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme stranou.

Nakonec do polévky dáme vařit růžičky květáku a hrášek, vaříme cca 5 minut. Nakonec do polévky dáme obrané maso z koster a ořezů, přidáme uvařené široké nudle a prohřejeme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ještě posypeme nasekanou petrželkou.

2017-10-30 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI