Kapustová polévka se zeleninou a česnekem zpět

Ingredience:
České Ghíčko dle potřebyhlávková kapusta140 gmrkev2 ks
česnek dle chutibrambora1 ksřapíkatý celer50 g
bílá cibule1/2 ksvoda1,5 lkmín dle chuti
České Ghíčko dle potřeby, hlávková kapusta 140 g, mrkev 2 ks, česnek dle chuti, brambora 1 ks, řapíkatý celer 50 g, bílá cibule 1/2 ks, voda 1,5 l, kmín dle chuti

Příprava

Tato polévka se zařadí mezi naše velmi oblíbené. Hlávkovou kapustu jsem doposud příliš nepoužívala, spíše jsem ji byla nevěrná s její růžičkovou kamarádkou a to byla velká chyba. Polévka je velmi chutná a rozhodně se k ní opět vrátíme. Mě kapusta zaujala právě z důvodu velkého obsahu vápníku.

A proč vlastně kapustu? Kapusta je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Betakaroten je zodpovědný za lepší zrak, protože se přeměňuje na vitamin A, který pozitivně ovlivňuje nejen na naše oči, ale i na pokožku či posiluje naši odolnost vůči infekcím. Jen pro zajímavost, sto gramů kapusty obsahuje 75 procent doporučené denní dávky vitamínu A a téměř dvakrát více, než je stanovená denní dávka vitaminu C. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze vší zeleniny. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.

Na Ghí orestujeme posekanou cibuli s česnekem, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme kmín. Po 10 minutách vaření přidáme pokrájenou bramboru a vaříme. Když je zelenina měkčí, přidáme na nudličky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, povaříme, osolíme a rozmixujeme, já jsem ještě přidala druhý stroužek česneku, který jsem přidala prolisovaný a krátce jej v polévce povařila.

2016-05-23 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI