Ingredience: | |||||
České Ghíčko | dle potřeby | hlávková kapusta | 140 g | mrkev | 2 ks |
česnek | dle chuti | brambora | 1 ks | řapíkatý celer | 50 g |
bílá cibule | 1/2 ks | voda | 1,5 l | kmín | dle chuti |
Tato polévka se zařadí mezi naše velmi oblíbené. Hlávkovou kapustu jsem doposud příliš nepoužívala, spíše jsem ji byla nevěrná s její růžičkovou kamarádkou a to byla velká chyba. Polévka je velmi chutná a rozhodně se k ní opět vrátíme. Mě kapusta zaujala právě z důvodu velkého obsahu vápníku.
A proč vlastně kapustu? Kapusta je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Betakaroten je zodpovědný za lepší zrak, protože se přeměňuje na vitamin A, který pozitivně ovlivňuje nejen na naše oči, ale i na pokožku či posiluje naši odolnost vůči infekcím. Jen pro zajímavost, sto gramů kapusty obsahuje 75 procent doporučené denní dávky vitamínu A a téměř dvakrát více, než je stanovená denní dávka vitaminu C. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze vší zeleniny. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.
Na Ghí orestujeme posekanou cibuli s česnekem, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme kmín. Po 10 minutách vaření přidáme pokrájenou bramboru a vaříme. Když je zelenina měkčí, přidáme na nudličky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, povaříme, osolíme a rozmixujeme, já jsem ještě přidala druhý stroužek česneku, který jsem přidala prolisovaný a krátce jej v polévce povařila.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI