Přestože silná a lahodná, je v podstatě připravená z nepotřebných věcí. Až na dva nebo tři výhonky chřestu na ni víc potřebovat nebudete, o zbytek chuti se postará vývar z blanšírování.
Postup
- Očistěte chřest: opláchněte ho ve studené vodě a zbavte všech nečistot, poté odkrojte nebo odlomte spodní čtvrtinu každého výhonku. Odlomené části si zatím ponechte stranou, přestože nejsou k jídlu, mohou posílit vývar. Zbývající části výhonků důkladně a přitom opatrně oškrábejte škrabkou po celé délce, s výjimkou špičky a jednoho až dvou centimetrů pod ní. Slupky také ponechte stranou.
- Nyní chřest zblanšírujte: v nízkém, avšak širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, víno, máslo a sůl. Nechejte minutu povařit, aby se část alkoholu odpařila, poté po částech - zhruba po šesti až osmi kouscích - vždy nanejvýš na dvě minuty vkládejte chřest. Jakmile změkne na skus, vyjměte ho děrovanou lžící do velké mísy, ve které máte připravenou studenou vodu s ledem. Takto postupně zpracujte všechen chřest, pokud by se přitom voda na blanšírování příliš odpařila, dolejte trochu nové.
- Jakmile máte všechen chřest zblanšírovaný, povařte ve vývaru spodní odřezky výhonků, tentokrát však jen sotva půl minuty. Vyjměte je a zahoďte. Nakonec přidejte polovinu slupek, opět půl minuty povařte a přes cedník slijte do menšího kastrůlku, kde již máte připravenou jíšku. Vyvařené i nepoužité slupky také zahoďte. Polévku důkladně metličkou rozmíchejte, přiveďte k varu, osolte podle chuti a nechte 15 minut provařit.
- Zchlazené výhonky sceďte, osušte a uložte do lednice pro jiné použití, do polévky si ponechte jen dva až tři. Rozkrájejte je na centimetrové špalíčky a vhoďte je do kastrůlku k polévce, bokem si odložte jen pokrájené špičky. Minutu povařte a pak hned rozmixujte ponorným mixérem.
- Pokud chcete polévku obzvlášť jemnou, ještě ji proceďte. Rozdělte na talíře a ozdobte pokrájenými špičkami.