Krémová květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony zpět

Ingredience:
cibule1 ksčesnek7 stroužkůolivový olej dle potřeby
menší květák1 ksvoda1/2 lmléko1/2 l
sůl dle chutihrubozrnná sůl dle chutipepř dle chuti
tymián pár snítekcelozrnné kaiserky2 ks
cibule 1 ks, česnek 7 stroužků, olivový olej dle potřeby, menší květák 1 ks, voda 1/2 l, mléko 1/2 l, sůl dle chuti, hrubozrnná sůl dle chuti, pepř dle chuti, tymián pár snítek, celozrnné kaiserky 2 ks

Příprava

Ještě když jsme šli do obchodu, nevěděla jsem, co si dnes uvaříme za polévku. Prostě jsem byla bez nápadu.

Takže jsem plánovala, že se půjdeme podívat na zeleninu, a že mě třeba něco napadne. 

Vystavené měli různé dýně, ale jelikož jsme dýňovou měli nedávno a navíc mám doma dýně od mamky, nebylo to to pravé ořechové. 

Pak jsem ale přišla ke květáku a bylo rozhodnuto. Dnes bude květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony.

V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli a chvilku orestujeme. 

Poté přihodíme 3 nasekané stroužky česneku a omytý a na růžičky rozebraný květák a ještě chvilku restujeme.

V odměrce si smícháme 0,5 l vody a 0,5 l mléka a zalijeme orestovaný květák, osolíme, přidáme 2 - 3 snítky tymiánu a necháme vařit do změknutí. 

Mezitím si rozpálíme troubu, plech vyložíme pečícím papírem, kaiserky nakrájíme na plátky a poklademe na plech. Pokapeme olivovým olejem, nasekáme zbytek česneku a poklademe na kaiserky. Přidáme pár snítek tymiánu a hrubozrnnou sůl a pečeme v troubě.

Jakmile máme květák měkký, ponorným mixérem ušleháme v hladký krém. 

Na talíři zdobíme krutony, pár kapkami olivového oleje a čerstvě mletým pepřem.

2018-03-20 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI