Krémová polévka z pečených batátů zpět

Ingredience:
batáty600 gstřední brambora1 ksmrkev1 ks
jablíčka1/2 ksna jemno nasekaný zázvor2 lžičkyčervená čočka2 hrsti
česnek3 stroužkycibule2 ksmáslo1 lžíce
zeleninový vývar1,2 lplnotučné mléko2 dclcurry2 lžičky
chilli dle chutisušená celerová nať špetkasůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetkarukola, parmezán na ozdobení
batáty 600 g, střední brambora 1 ks, mrkev 1 ks, jablíčka 1/2 ks, na jemno nasekaný zázvor 2 lžičky, červená čočka 2 hrsti, česnek 3 stroužky, cibule 2 ks, máslo 1 lžíce, zeleninový vývar 1,2 l, plnotučné mléko 2 dcl, curry 2 lžičky, chilli dle chuti, sušená celerová nať špetka, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř špetka, rukola, parmezán na ozdobení

Příprava

Batáty, nebo též sladké brambory, jsem po očku sledovala v obchodech už nějakou dobu, ale z nějakého důvodu jsem si na ně netroufala.

Stejně jako tomu bylo třeba u lilku, jsem měla obavy, zda mi jednoduše budou chutnat a jestli náhodou koupě těchto naoranžovělých, nasládlých hlíz nebude krokem vedle. Jelikož se stále snažím do naší kuchyně přinést trochu zpestření, minulý týden jsem nakonec u regálu s batáty neváhala a šup s nimi rovnou do košíku! A výsledek? Dnes jsem byla pro další. Myslím, že si již prvním kulinářským experimentem zaslouženě našly své místo na slunci (čili v mé kuchyni :).

1. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Batáty, bramboru a mrkev properu ve vodě, oloupu, nakrájím na menší hranolky a vložím do pekáčku. Oloupu 3 stroužky česneku, přepůlím je a přidám k batátům. To vše zakápnu olivovým olejem, lehce osolím, opepřím a vložím do trouby. Takto peču přibližně 15-20 minut a v polovině této doby směs promíchám.

2. V hrnci na mírném plameni nechám na másle zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, zapráším ji dvěma lžičkami curry, přidám zázvor a až se vše propojí, podliji směs trochou vody. Přidám nakrájené jablíčko, sušenou celerovou nať a pečenou směs z pekáčku. Takto chvíli vše restuji a pak přidám zeleninový vývar.

3. Polévku zakryji pokličkou a při mírném plameni ji nechám probublávat. Po zhruba pěti minutách do ní přidám dvě pořádné hrsti propláchnuté červené čočky.

4. Až bude v polévce vše pěkně měkké (cca 20-30 min), rozmělním zeleninu tyčovým mixérem do hladkého krému. Polévku ochutnám, přidám sůl, čerstvě mletý pepř, chili podle chuti a dále hrneček plnotučného mléka pro zjemnění. Na mírném plameni nechám polévku ještě chvilku probublávat, aby se všechny chutě hezky spojily. A je hotovo!

Polévku jsem nakonec ozdobila rukolou a hoblinkami parmezánu.

2014-10-02 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI