Ingredience: | |||||
batáty | 600 g | střední brambora | 1 ks | mrkev | 1 ks |
jablíčka | 1/2 ks | na jemno nasekaný zázvor | 2 lžičky | červená čočka | 2 hrsti |
česnek | 3 stroužky | cibule | 2 ks | máslo | 1 lžíce |
zeleninový vývar | 1,2 l | plnotučné mléko | 2 dcl | curry | 2 lžičky |
chilli | dle chuti | sušená celerová nať | špetka | sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka | rukola, parmezán | na ozdobení |
Batáty, nebo též sladké brambory, jsem po očku sledovala v obchodech už nějakou dobu, ale z nějakého důvodu jsem si na ně netroufala.
Stejně jako tomu bylo třeba u lilku, jsem měla obavy, zda mi jednoduše budou chutnat a jestli náhodou koupě těchto naoranžovělých, nasládlých hlíz nebude krokem vedle. Jelikož se stále snažím do naší kuchyně přinést trochu zpestření, minulý týden jsem nakonec u regálu s batáty neváhala a šup s nimi rovnou do košíku! A výsledek? Dnes jsem byla pro další. Myslím, že si již prvním kulinářským experimentem zaslouženě našly své místo na slunci (čili v mé kuchyni :).
1. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Batáty, bramboru a mrkev properu ve vodě, oloupu, nakrájím na menší hranolky a vložím do pekáčku. Oloupu 3 stroužky česneku, přepůlím je a přidám k batátům. To vše zakápnu olivovým olejem, lehce osolím, opepřím a vložím do trouby. Takto peču přibližně 15-20 minut a v polovině této doby směs promíchám.
2. V hrnci na mírném plameni nechám na másle zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, zapráším ji dvěma lžičkami curry, přidám zázvor a až se vše propojí, podliji směs trochou vody. Přidám nakrájené jablíčko, sušenou celerovou nať a pečenou směs z pekáčku. Takto chvíli vše restuji a pak přidám zeleninový vývar.
3. Polévku zakryji pokličkou a při mírném plameni ji nechám probublávat. Po zhruba pěti minutách do ní přidám dvě pořádné hrsti propláchnuté červené čočky.
4. Až bude v polévce vše pěkně měkké (cca 20-30 min), rozmělním zeleninu tyčovým mixérem do hladkého krému. Polévku ochutnám, přidám sůl, čerstvě mletý pepř, chili podle chuti a dále hrneček plnotučného mléka pro zjemnění. Na mírném plameni nechám polévku ještě chvilku probublávat, aby se všechny chutě hezky spojily. A je hotovo!
Polévku jsem nakonec ozdobila rukolou a hoblinkami parmezánu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI