Ingredience: | |||||
celer | 1 velká bulva | celer i s listy | 4 řapíky | velká petržel | 1 ks |
velká cibule | 1 ks | brambory | 2 ks | česnek | 2 stroužky |
sůl | 1/2 lžičky | čerstvě namletý pepř | špetka | olivový olej | 1 lžíce |
voda nebo zeleninový vývar | dle potřeby |
Když se venku ochladí, nedokážu si představit den bez teplé polévky.
Od té doby, co dětem vařím namísto naší marné školní jídelny, tak se u nás polévky vaří více, než kdy dříve. Vím, co moje děti mají rády a co nerady a tak se snažím jim nové chutě předkládat co nejméně násilnou formou. Nemá smysl cokoliv lámat přes koleno a nutit je do jídla neoblíbených potravin.
Nemají třeba moc rádi teplou mrkev, o petrželi a celeru ani nemluvím. Ale ve svíčkové! to vylížou i talíře. A tak jsem připravila skvělou celerovou polévku, kterou si dokonce přidali! Věděli, že v ní je celer, ale vůbec neprotestovali. Prostě krémové polévky jsou nej!
Bulvový celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Řapíkatý celer rozkrojte napůl. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Petržel očistěte a nakrájejte na kusy. Česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl.
Všechnu zeleninu dejte do pekáče nebo do remosky. Já jsem použila Pečenku od Ety. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160°C.
Měkkou zeleninu dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.
Podávejte horké, posypané sezamovými semínky a ozdobené snítkou petrželky nebo koriandru.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI