Ingredience: | |||||
mražený špenát | 450 g | smetana na vaření | 200 g (kelímek) | vývar | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | malá cibule | 1 ks |
olej | dle potřeby | česnek | 1 stroužek | vejce | dle počtu porcí |
ocet | 2 lžíce |
Dnes bylo za oknem vyloženě jarní počasí a v tomto duchu jsem se rozhodla udělat i dnešní polévku. Zvolila jsem krémovou špenátovou se ztraceným vejcem. To jsem zkoušela dělat poprvé a byla jsem výsledkem mile potěšena. Už jen ta lákavá žlutá barva domácího vajíčka polévku doslova rozsvítila.
Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme prolisovaný česnek. Přimícháme povolený špenát, přidáme trochu vývaru a provaříme. Osolíme, opepříme, a jakmile je špenát provařený, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme se ztraceným vejcem.
Ztracené vejce je dobré připravovat ve větším hrnci, a to kvůli lepšímu víru, který se ve větším hrnci udělá. Dáme vařit vodu, do které jsme přidali dvě lžíce octa. Vejce si rozklepneme do připravené misky. Jakmile voda začne dělat malé bublinky, začneme lžící točit ve vodě po směru hodinových ručiček a tím uděláme vír. Vejce do víru vléváme pomalu a spíše trochu od středu. Pomocí lžíce žloutek bílkem překrýváme. Vaříme cca 3-4 minuty. Po uvaření přendáme vejce do misky se studenou vodou. Při podávání vejce nařízneme, aby žloutek mírně vytekl.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI