Krémová zeleninová polévka zpět

Ingredience:
máslová dýně400 gřapíkatý celer260 gmrkev280 g
pastinák200 gbílé fazole480 gstřední cibule1 ks
česnek3 stroužkypřepuštěné máslo2 lžícesýr Grana Padano100 g
voda2,8 lsůl dle chutipepř špetka
olivový olej dle chuti
máslová dýně 400 g, řapíkatý celer 260 g, mrkev 280 g, pastinák 200 g, bílé fazole 480 g, střední cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, přepuštěné máslo 2 lžíce, sýr Grana Padano 100 g, voda 2,8 l, sůl dle chuti, pepř špetka, olivový olej dle chuti

Příprava

Určitě všichni znáte to nejpravdivější z pravdivých tvrzení, že polévka je grunt. To, že polévka je grunt pro mě platí a vždycky platilo! Pouze u polévek ve školních jídelnách a v horších restauračních zařízeních jsem si tím nebyla jistá... Já polévky miluji! Musí být samozřejmě dobře a poctivě uvařená, nejlépe bez ochucovadel a magických kostiček. Mám ráda jak vývary, tak husté polévky. Právě husté polévky jsou pro mne plnohodnotným jídlem. S kouskem pečiva je oběd nebo večeře na stole.

Už jste si asi mohli všimnout, že naprostou oblíbenkyní je u mě dýňová polévka v jakékoli podobě. Je pravda, že jsem měla doma máslovou dýni a chtěla jsem si uvařit jen čistou dýňovku, ale pak jsem si řekla, že to bych si zrovna mohla blog přejmenovat na "Dýňový blog" nebo "100 způsobů, jak zpracovat dýni" nebo "Dýňové polévky na tisíc způsobů". A to určitě nechci, zaměřovat se pouze na jednu surovinu. A tak jsem koukla do lednice, vytáhlá z ní veškerou zeleninu a vznikla tato krémová zeleninová polévka, která je velmi sytá. Opravdu, bude Vám stačit jedna miska této polévky a budete najedení na půl dne dopředu.

Postup:

Oloupejte a nakrájejte všechnu zeleninu na libovolné kousky. (Když budou drobnější, budou se vařit kratší dobu.) Cibuli taky zbavte slupky a nakrájejte ji na drobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
Na máslo vhoďte cibuli, když bude orestovaná, přidejte všechnu zeleninu (kromě česneku a fazolí) a i tu na másle orestujte.
Přilijte vodu, pořádně osolte a vařte 40 minut.
Po 40 minutách přidejte uvařené nebo scezené fazole.
Polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte.
Grana Padano nastrouhejte nadrobno a vmíchejte do polévky.
Přidejte prolisovaný česnek a polévku provařte.
Podle chuti dosolte a opepřete.
Když budete polévku servírovat, tak ji v talíři můžete zalít olivovým olejem a posypat zbylým sýrem. Ale není to povinné. 
Podávejte s čerstvým pečivem.

2015-01-27 Polévky

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI